Svijet
112

Mladić u centru Pariza stajao s povezom na očima: "Musliman sam. Ako mi vjerujete, zagrlite me"

Klix.ba
Dok Pariz žali za žrtvama koje su poginule u terorističkim napadima, a teroriste povezuju s islamom i muslimani, jedan Parižanin odlučio je razbiti predrasude i pokazati da muslimani nisu teroristi. Stavio je povez na oči i stao nasred trga s natpisom: "Ja sam musliman, ali nisam terorista. Ja vjerujem vama, da li vi vjerujete meni? Ako vjerujete, zagrlite me."

Akciju je napravio na Place de la Republique, mjestu gdje se odaje počast svim žrtvama. U dirljivom vidu vidi se kako građani spontano prilaze i grle ga jedno po jedno. Istakli su kako je ovo dokaz da IDIL nije uspio uništiti njihovo društvo i vjeru u ljude.

"Želim se zahvaliti svima koji su me zagrlili. Uradio sam ovo kako bih poslao poruku svima. Ja sam musliman, ali to me ne čini teroristom. Nikada nisam ubio nekoga. Prošlgo petka je bio moj rođendan, ali nisam izašao vani. Duboko se suosjećam sa porodicama žrtava. Želim im reći da biti musliman ne znači biti terorista. Terorista je terorista, neko ko će ubiti drugo ljudsko bića bez obzira na sve. Pravi musliman to nikada ne bi uradio. Naša religija to zabranjuje", rekao je nakon što je završio akciju.

Video ima više od 10 miliona pregleda na Facebooku, te više od 150.000 lajkova.