Carl Bildt
0

Mladić je "tvrđi orah" nego Karadžić

FENA
Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt pozdravio je danas izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu i izrazio uvjerenje da će srpske vlasti uskoro ući u trag i Ratku Mladiću.

"Mislim da je izručenje Karadžića izuzetno značajan trenutak, mada će još važniji, naravno, biti početak suđenja, koje će biti pravedno i dobro vođeno i koje će u određenom trenutku dati i presudu. Najznačajnije od svega bit će kada se na tom suđenju pojavi i general Mladić", rekao je Bildt za BBC.

Bildt, koji je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, smatra da će suđenje Karadžiću biti mnogo profesionalnije nego Slobodanu Miloševiću, koje je bilo, kako je rekao, "krajnje ispolitizirano".

"Jedna od grešaka (u suđenju Miloševiću) je bila što su u optužnicu uvrštene i Hrvatska i Bosna i Kosovo i što je sve bilo krajnje ispolitizirano. U Karadžićevom slučaju, suočeni smo sa složenim činjenicama, u to nema sumnje, ali riječ je o događajima koji su ograničeni na Bosnu i to u relativno kratkom vremenskom periodu, tako da bi i suđenje trebalo da bude manje komplicirano", ocijenio je Bildt.

Prema Bildtu, od hapšenja i izručenja Mladića ili procjene Tribunala da je Beograd zaista učinio sve da bi mu ušao u trag, zavisit će i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između Srbije i Evropske unije.

Bildt smatra da je Mladić, jedan od dvojice preostalih haških bjegunaca, "još tvrđi orah" nego Karadžić i nije uvjeren da bi prihvatio mirnu predaju i izručenje Haagu.

Švedski ministar naglasio je, međutim, da vjeruje da će nove vlasti u Beogradu, koje su pokazale odlučnost u slučaju Karadžića, uskoro ući u trag i Mladiću.

Bildt je rekao da bi trebalo produžiti mandat Haškom sudu, koji ističe 2010., ukoliko tom sudu bude trebalo više vremena da razriješi slučaj Karadžića.