Masovne pobune
0

Mladi Iranci u vatrenoj borbi protiv cenzure

Sarajevo-x.com
Foto: CNN
Foto: CNN
"Ovdje je cenzura veoma velika, a usporili su i internetsku konekciju. Uspjeli smo učitati nekoliko slika i videa... molim te pošalji ih novinskim agencijama i zamoli da ih objave", pisalo je u e-mailu koji je stigao iz Irana nakon što su vlasti uvele snažne restrikcije novinarima širom zemlje, javlja CNN. Osobe koje su poslale poštu nisu imenovane zbog zaštite identiteta.

Lokalne televizije, pak, ističu kako je komunikacija s vanjskim svijetom "sasvim dobra", ali su to informacije na koje se teško osloniti.

"Iranska televizija ne daje pravu sliku stvari", kaže jedan od građana. "Protestante nazivaju anarhistima, a čak su i objavili kako studenti polažu finalni ispit u vrijeme kad je njihov univerzitet bio zatvoren."

Pobune i neredi sljedbenika opozicionog vođe Moussavija uzrokovale su pojačanu cenzuru vlasti kako se u svijet ne bi "odaslale laži" i tako ljudi "potakli na nove demonstracije". Reporteri su u teškoj situaciji, a i "običnom narodu" oduzimaju se fotoaparati i mobiteli. Neki svjedoče kako su sigurnosne snage pucale u ljude na ulici.

Sigurnosne trupe odaslale su pismenu poruku koju je prenijela državna novinska agencija (IRNA), a u kojoj stoji: "Uskoro ćemo informisati javnost o detaljima destruktivne internetske mreže i upozoriti ih da ako žele koristiti cyber-svijet kako bi inicirali pobune, zastrašivali ljude i poticali glasine, tada će protiv njih biti poduzete legalne akcije, a kazna koju će platiti bit će veoma visoka."

Strane novinare optužili su da su "huligani koji su stvorili nemir" te poručili da ne mogu garantovati njihovu sigurnost, saznaje CNN. Mnoge web stranice su blokirane, a u nekim područjima nema mreže te se ne mogu koristiti mobilni telefoni.

"Prema onome što možemo vidjeti, njihovi mehanizmi blokiranja mnogo su sofisticiraniji nego u drugim državama", kaže Bret Taylor, jedan od pokretača društvenog sajta Friendfeed. Osim tog, blokiran je i Twitter i slične stranice, ali još uvijek ne i Google Talk i MSN.

Uprkos restrikcijama, u Iranu se i danas organizuju masovni protesti i to na staromodni način - od usta do usta.