Svijet
0

Mitt Romney će biti protukandidat Baracku Obami

FENA
Mitt Romney
Mitt Romney
Republikanac Mitt Romney pobijedio je u utorak na primarnim izborima u Teksasu okupivši dovoljan broj poslanika kako bi bio siguran da će dobiti povjerenje svoje stranke da bi se suočio s Barackom Obamom na predsjedničkim izborima u novembru.

Bivši guverner Massachusettsa osvojio je 71 posto glasova, prema procjeni televizije Fox News i internetske stranice CNN-a koji su proglasili njegovu pobjedu, kao i televizija NBC.

Ova nova pobjeda, uveliko preuranjena nakon povlačenja njegovih glavnih konkurenata posljednjih mjeseci, osigurala je Romneyju glasove 1.144 republikanska poslanika koliko je neophodno da dobije povjerenje na konvenciji stranke u augustu u Tampi, na Floridi.

Ako se ne dogodi ništa neočekivano, on je taj koji će se suočiti s dosadašnjim predsjednikom Barackom Obamom na izborima u novembru.

"U trenutku kada zemlja mora dati privatnom sektoru sredstva da kreira radna mjesta, potreban nam je lider koji zaista razumije kreiranje radnih mjesta i poštuje privatni sektor. Taj lider je Mitt Romney", izjavio je predsjednik republikanske strane Reince Priebus.

Teksaški nezavisni kandidat je osvojio 10 posto glasova, ultrakonzervativac Rick Santorum 7 posto i Newt Gingrich 5 posto, objavio je CNN, prenio je AFP.