Svijet
0

Miting u Donjecku protiv predsjedničkih izbora

Anadolija
Nova Rusija neće se zaustaviti ovdje, naša braća i u drugim regijama nas čekaju, kazao je danas lider "Republike Donjeck" Denis Pušilin, koju su osnovali proruski separatisti na istoku Ukrajine, govoreći o proširenju granica u regiji.

Na Trgu Lenjin u Donjecku održan je miting pod nazivom "Ne izborima". Približno 1.000 osoba prisustvovalo je mitingu, protestujući protiv održavanja predsjedničkih izbora 25. maja u Ukrajini. Okupljenima na mitingu obratio se i Denis Pušilin, koji je na trg stigao pod pratnjom naoružanih i maskiranih zaštitara.

Pušilin je kazao kako je "Republika Donjeck" teško osnovana, podsjetivši da je veliki broj prijatelja uhapšen tokom borbe za nezavisnost, prošli su kroz razna mučenja, a prisjetio se i separatista koji su poginuli u ovoj borbi. On je naglasio kako je stvorena nova regija, "Nova Rusija", nakon odluke da se Donjeck i Lugansk ujedine, a dao je i signale da će se granice regije širiti.

"Nova Rusija neće ostati samo na granicama Donjecka i Luganska. Naša braća u Odessi, Mikolaivu, Melitopolju čekaju da se priključe našoj državi", istakao je Pušilin.

Oleg Carev, koji je bio kandidat na predsjedničkim izborima, ali je kasnije odlučio da se povuče, zahvalio se svima koji su doprinijeli i pomogli pri osnivanju "Republike Donjeck".