Svijet
0

Ministri eurozone nisu postigli dogovor o programu pomoći Grčkoj

Anadolija
Jeroen Dijsselbloem (Foto: EPA)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: EPA)
Ministri ekonomije i finansija zemalja članica eurozone na vanrednom sastanku u Briselu u vezi sa budućnošću pomoći programa pomoći Grčkoj nisu postigli dogovor.

Holandski ministar finansija i predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem, nakon sastanka koji je trajao sedam sati, kazao je da nije postignuto zajedničko rješenje na nivou eurozone.

"Nismo se mogli usaglasiti oko zajedničke izjave", rekao je Dijsselbloem.

Napomenuo je da se ministri eurozone nisu mogli dogovoriti u vezi sa načinom na koji bi se finansijski program pomoći mogao nastaviti. Istakao je da su raspravljali i o produženju postojećeg programa finansiranja, naglasivši da uprkos svim naporima, nisu postigli dogovor.

"Razgovarali smo o mogućnosti produženja programa finansiranja. Neki su otvoreno preferirali ovu opciju, ali još nismo postigli dogovor. Treba nam još vremena. Shvatili smo jedni druge mnogo bolje, ali se nismo složili", pojasnio je Dijsselbloem.

Dodao je da će ministri eurozone 16. februara nastaviti sa razgovorima o programu pomoći Grčkoj koja do ponedjeljka, kada će biti održan novi sastanak, neće imati kontakte sa stručnjacima Evropske komisije, Međunarodnom monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB).

Ministar finansija Grčke Yanis Varoufakis, koji je također prisustvovao sastanku ministara eurozone, kazao je da je postojeći program "prava katastrofa" i da ga Atina nikada neće produžiti.

"Sa Evropom želimo novi sporazum", rekao je Varoufakis, dodajući kako cilj prvog sastanka nije bio postizanje dogovora nego da se obave razgovori o pitanju programa finansiranja.

Varoufakis je istakao kako je ostalim ministrima objasnio zašto postojeći program spašavanja nije dobar.

Grčki dug iznosi 315 milijardi eura, što je 175 posto grčkog bruto drušvenog proizvoda (BDP). Reprogramiranje jednog dijela duga je dogovoreno prije dvije godine, ali je trenutno od ključne važnosti da se postigne novi sporazum o povoljnijoj otplati duga kako bi grčka ostvarila ekonomsku stabilnost. Nova grčka vlada sa radikalno-ljevičarskom partijom SYRIZA na čelu, ranije je saopćila kako očekuje da međunarodni kreditori otpišu dio duga Grčkoj.