Svijet
0

Ministri EU u ponedjeljak o Kosovu pred novu rundu pregovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova Evropske unije raspravljat će o situaciji na Kosovu u ponedjeljak u Bruxellesu, na sastanku Vijeća ministara na kojem se očekuje i učešće evropskog člana posredničke "trojke" Wolfganga Ischingera, prenijela ja danas Tanjugu u Bruxellesu Christina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

Ischinger će ministre izvijestiti o stanju u pregovaračkom procesu pred petu rundu direktnih pregovora Beograda i Prištine, predviđenu za dan kasnije, također u sjedištu EU, a govorit će i o šansama za rješenje pitanja budućeg statusa pokrajine.

Ministri EU bi trebalo da u ponedjeljak usvoje i zaključke koji se tiču, prije svega, podrške pregovaračkom procesu pod okriljem "trojke", ali i ocjene izbora na Kosovu koji se održavaju u subotu.

U Bruxellesu se, inače, ne potvrđuju niti komentiraju izjave koje su prenijeli neki mediji iz Washingtona - da je Ischinger navodno najavio prijedlog rešenja za Kosovo koje bi glasilo «statusno neutralan».

Diplomatski izvori u EU insistiraju da je još prerano govoriti o bilo kakvom «prijedlogu» Ischingera, a još manje o prijedlogu «trojke» s obzirom na činjenicu da bi, u tom slučaju, inicijativa trebalo da dobije podršku i posrednika iz SAD-a i Rusije.

«Pregovori se nastavljaju na osnovu 14 tačaka Kontakt grupe i ideja dviju strana, uz aktivniji i angažiraniji napor same posredničke 'trojke', ali u ovom trenutku nema naznaka da bi neki konkretan prijedlog mogao da bude predstavljen», kažu Tanjugovi izvori u sjedištu Unije.

Gallach je istakla da je izvjesno da će, pošto je do 10. decembra ostalo još 20 dana, «trojka biti angažiranija» i da će «razvijati nove ideje», ali - dodala je - to «ne znači da će, u formalnom smislu, biti predstavljeni konkretni prijedlozi».

Izvjesno je da će u raspravi na Vijeću ministara, predviđenoj za ponedjeljak po podne, biti riječi i o koracima koji treba da uslijede poslije 10. decembra, odnosno poslije roka za predaju izvještaja 'trojke' generalnom sekretaru UN Ban Ki-Moonu.

EU želi da izbjegne poteze koji bi mogli da ugroze njeno jedinstvo i zajedničku vanjsku politiku, s obzirom na suštinski različite stavove unutar Unije o budućem statusu Kosova i na moguće reakcije na eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Peta runda direktnih pregovora bit će održana u utorak, 20. novembra, na istom mjestu kao i sastanak ministara vanjskih poslova - u sjedištu Vijeća EU. Format sastanka bi trebalo da sledi dosadašnje runde.