Svijet
40

Ministar Kurz odbacuje kritike Ankare upućene Austriji: Preispitajte izbor riječi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz pozvao je Ankaru da ublaži svoj rječnik nakon što je njegov kolega, turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu, nazvao Austriju "prijestolnicom radikalnog rasizma".

Turski ministar vanjskih poslova to je izjavio nakon što je austrijski kancelar Christian Kern rekao kako će pokrenuti raspravu među evropskim čelnicima o tome da se zaustave razgovori Evropske unije s Turskom zbog njenih ekonomskih i političkih deficita.

"Oštro odbacujem kritike turskog ministra na račun Austrije. Pozivamo Ankaru da prilagodi svoj izbor riječi, ali i svoj pravac djelovanja (kod kuće), jednako kao i da obavi svoju domaću zadaću", prenio je glasnogovornik riječi austrijskog šefa diplomatije.

Austrijski kancelar najavio je u srijedu da će među evropskim šefovima vlada započeti razgovor o prekidu pregovora između Turske i Evropske unije o njenom pristupu Uniji.

Kern je kazao da demokratski standardi u Turskoj nisu dovoljni da opravdaju ulazak u EU, ali i da je ekonomsko pitanje jednako važno s obzirom da je turska ekonomija ispod evropskog prosjeka.

Evropski čelnici izrazili su u više navrata zabrinutost zbog udara turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na osumnjičene disidente nakon neuspjelog puča, ističući njegovu ideju o uvođenju smrtne kazne kao "crvenu liniju" zabrane ulaska u Uniju.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je s tim u vezi u četvrtak kako bi bilo kontraproduktivno zamrznuti pristupne pregovore EU-a s Turskom, odbacivši ideju Austrije da se zaustave pregovori o članstvu.