Turska
0

Minibus naletio na minu, poginulo osam osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje osam osoba je poginulo i troje ranjeno kada je eksplozivna naprava aktivirana ispod minibusa u jugoistočnoj Turskoj u četvrtak, saopćili su lokalni zvaničnici.

Eksplozija se desila u blizini sela Gesitli u pokrajini Hakkari u blizini granica s Irakom i Iranom.

Resul Kaya, gradonačelnik obližnjeg grada Durankaya, izjavio je Reutersu da je devet osoba poginulo kada je autobus prešao preko nagazne mine. Sigurnosni zvaničnici javili su da je to bila eksplozivna naprava na daljinsko upravljanje ostavljena na cesti.

Ti zvaničnici saopćili su ranije da je poginulo najmanje 10 osoba. Ured guverenera Hakkarija saopćio je da je ubijeno osam osoba, prenosi državna novinska agencija Anadolija.

Militanti separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK) čvrsto su izvodili slične napade u prošlosti.

Takvi napadi, ipak, često se izvode na vojne ciljeve, a PKK-a je objavila primirje prošlog mjeseca, koje ne bi trebalo isteći prije 20. septembra.

Prije objave primirja nasilje je naglo buknulo između vojske i pobunjenika od juna kada je PKK-a prekinula ranije jednostrano proglašeno 14-mjesečno primirje.

Nekloliko hiljada gerilaca PKK-a ima baze u planinama sjevernog Iraka, odakle redovno pokreću napade na jugoistoku Turske.

Grupa se latila oružja protiv turske države 1984. Više od 40.000 osoba, većinom Kurda, ubijeno je u sukobima.