Austrija
0

Milion rimokatolika razmišlja da napusti crkvu

FENA
Slučajevi zlostavljanja maloljetnika od sveštenika rimokatoličke crkve nanijeli su veliku štetu crkvi u Austriji.

Prema istraživanju instituta "Integral", trenutno 17 posto od oko 5,6 miliona rimokatolika, to jest njih oko milion, razmišlja o istupanju iz crkve.

Uz to, velika većina od 77 posto se izjasnila za retroaktivno ukidanje rokova zastarjevanja kod slučajeva zlostavljanja.

Za 38 posto Austrijanaca se osnovni stav prema katoličkoj crkvi promijenio negativno, a koliko je povjerenje u crkvu uzdrmano najbolje pokazuje činjenica da većina stanovništva, to jest 56 posto Austrijanaca, ne mogu da zamisle da njihovu djecu povjere ustanovama katoličke crkve.

Samo 28 posto vjeruje da crkva takve slučajeve sama razjašnjava u svom okruženju, a više od dvije trećine, 69 posto, u to ne vjeruje.

U Austriji je proteklih nedjelja u javnost objaljeno više slučajeva zlostavljanja maloljetnika od sveštenika u prošlosti. Nakon više od par decenija, jedan broj sveštenika priznao je svoja nedjela, za koja, međutim, ne mogu biti krivično gonjeni, jer slučajevi zlostavljanja zastarjevaju prema važećem zakonodavstvu, prenosi u petak Tanjug.