Svijet
0

Milanović: SDP ne odustaje od okupljanja saborske većine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni odbor SDP-a dao je danas potporu stranačkom vodstvu da nastavi okupljati parlamentarnu većinu za sastavljanje Vlade lijevog centra, a na upit znači li to da će večeras od predsjednika Republike Hrvatske tražiti mandat za sastav Vlade, predsjednik SDP-a Zoran Milanović odgovorio je da će se to vidjeti na Pantovčaku.

"To ćete čuti gore", poručio je Milanović novinarima nakon sjednice Glavnog odbora, prije nego što će (u 17,30 sati) otići na konzultacije kod predsjednika Stjepana Mesića oko sastavljanja Vlade.

Istaknuo je da je Glavni odbor poslao poruku da je "SDP dužan i obavezan prema sebi, a posebno prema svojim biračima, ustrajati u okupljanju većine za promjene, za novu hrvatsku Vladu". "To činimo danas, činili smo prije tri tjedna, u izbornoj noći. Idemo u borbu za demokratsku promjenu u Hrvatskoj", rekao je Milanović.

Dodao je da SDP-ov izborni slogan "Nema predaje, nema prijevare" nije navijački poklič, već jasna poruka kako nema odustajanja od sastavljanja Vlade, jer to, ističe, želi većina hrvatskih birača koja se na izborima izjasnila za promjene. "Stranka traži da se borimo svim demokratskim sredstvima, institucionalno, do kraja", rekao je Milanović.

Upitan kako komentira najave da je koalicija HSS-HSLS blizu potpisivanja koalicijskog sporazuma s HDZ-om, odgovorio je da je u poslu, posebno u politici, bitno donositi odluke i za njih snositi posljedice. "Kada se donose odluke treba stajati iza njih i priopćiti ih javnosti kakve god bile", kazao je Milanović. Na upit je li ovih dana razgovarao s čelnikom HSS-a Josipm Friščićem odgovorio je da "u današnje vrijeme modernih komunikacija to i nije neki problem."

Novinare je zanimao i stav stranke na prigovore SDP-ovca Mate Arlovića da Glavni odbor nije potvrdio micanje Ljube Jurčića s mjesta SDP-ovog premijerskog kandidata te postavljanje Milanovića na to mjesto. Milanović je rekao da je Jurčić sam donio odluku da više ne bude premijerski kandidat, a da Glavni odbor tek treba donijeti odluku o mandataru za sastavljanje Vlade na čelu sa SDP-om.

Zamoljen za komentar novinskih napisa o "zinkizaciji SDP-a", odnosno da će Zinka Bardić iz SDP-ovog odjela za odnose s javnošću biti "žrtveno janje" zbog izbornih rezultata koji nisu donijeli pobjedu SDP-u, Milanović je rekao da je Bardić bila njegov izbor te da stoji iza nje i svega što je radila. "Zinka je u kampanji i prije nje bila moj izbor, to je i dalje. Ona je vrhunski profesionalac i stojim iza nje i svega što je radila", kazao je.