Svijet
0

Mihail Kasjanov pred diskvalifikacijom s predsjedničkih izbora u Rusiji

FENA
Ruska Centralna izborna komisija saopćila je kako ima osnova da se diskvalificira opozicioni kandidat Mihail Kasjanov s predsjedničkih izbora. Komisija tvrdi da Kasjanov, koji se prijavio kao nezavisni kandidat, nije uspio osigurati neophodnih dva miliona važećih potpisa, javio je BBC.

Kasjanov je bio premijer pod Putinom, ali je postao jedan od najglasnijih kritičara ruskih vlasti. Očekuje se da kandidat koga je odabrao Putin, Dmitri Medvedev, pobjedi na predsjedničkim izborima u martu. Ruski zakon predviđa da ne smije biti više od pet posto potpisa podrške kandidatu lažirano ili krivotvoreno.

Iako izborna komisija tek treba donijeti konačnu odluku o tome može li se Kasjanov natjecati na izborima, ona trenutno tvrdi da je 13,38 potpisa podrške njemu nevažeće.

"Broj verificiranih potpisa je manji od dva miliona, što je dovoljno da se odbaci njegova registracija kao kandidata za predsjednika", izjavio je član komisije Nikolaj Konkin.

Posljednje ankete pokazuju nedostižnu prednost za izabranog Putinovog nasljednika Medvedeva, koji je predsjedavajući ruskog gasnog giganta Gasproma. Kasjanov je u anketama imao podršku oko jedan posto birača.

U utorak su ruski tužioci objavili kako su pokrenuli istragu navoda da je Kasjanov bio umješan u falsificiranje značajnog broja od dva miliona potisa potrebnih da se kvalificira za izbore.

Ako Kasjanov bude izbačen iz izborne utrke, Dmitrij Medvedev, kojeg podupire Putin, zasad ima samo dva protivnika: nacionalista Vladimira Žirinovskog i komunista Genadija Zjuganova. Oni su dosad jedini službeno registrirani kao predsjednički kandidati, a trenutno se još provjeravaju potpisi koje je prikupio neovisni kandidat Andrej Bogdanov