Ahmet Davutoglu
0

"Migranti su snaga, a ne prijetnja za Evropu"

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, Ahmet Davutoglu, turski ministar vanjskih poslova i predsjednik Odbora ministara Vijeća Evrope, pozvao je države članice da budu pažljive u poštivanju temeljnih vrijednosti organizacije kada se bave pitanjima migracije.

On je, u izjavi dostavljenoj medijima, izrazio nadu da će Vijeće Evrope, osim dosadašnjeg velikog zalaganja za migrante, u budućnosti činiti i više.

"U vrijeme kada prisustvujemo porastu netolerancije i diskriminacije, uz pogoršanje društvenih odnosa, radikalizaciju i intenziviranje predrasuda prema drugim kulturama i religijama, moramo podsjetiti da su migranti snaga, a ne prijetnja za Evropu. Migranti mogu dati dargocjen doprinos našim društvima i ekonomijama", kazao je Davutoglu.

U tom kontekstu, predsjednik odbora VE je naznačio važnost rada Grupe eminentnih ličnosti, koju je Vijeće Evrope nedavno zadužilo da odredi novi koncept "zajedničkog življenja" u modernim evropskim društvima.

"Ljudska prava moraju naći svoje pravo mjesto u formuliranju i provođenju migracijskih politika. Moramo se boriti protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i govora mržnje prema migrantima.Takav pristup ljudskim pravima treba također aktivno tražiti u promoviranju društvenog uključivanja i integracije koji idu dalje od običnog toleriranja različitosti", kazao je Davutoglu.