Gaddafijeva poruka pristalicama
0

VIDEO / "Mi ćemo na kraju pobijediti"

FENA
Moamer Gaddafi (Foto: SkyNews)
Moamer Gaddafi (Foto: SkyNews)
Libijski vođa Moamer Gaddafi poručio je u utorak uvečer svojim pristalicama u prijestolnici Tripoliju da će se boriti i na kraju pobijediti pobunjenike i međunarodne snage.

Gaddafi, čija se zemlja četvrti dan zaredom nalazi pod udarom zapadnih koalicijskih snaga koje provode zabranu letenja iznad njegove zemlje na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, obratio se kratko svojim pristalicama i pritom rekao: "Mi ćemo na kraju pobijediti", prenijele su zapadne agencije njegovu kratku izjavu rečenu u izravnom uključenju na libijskoj državnoj televiziji.

Zapadni avioni su nastavili napadati ciljeve u Libiji, dok Gaddafijeve snage i dalje bombarduju pobunjenička uporišta.

Snage odane Gaddafiju ubile su najmanje deset osoba u napadu na grad Zintan na zapadu zemlje, rekao je jedan stanovnik, a prenio Reuters.

"Gadafijeve su snage u utorak ujutro bombardirale Zintan i ubile 10 do 15 ljudi", rekao je taj stanovnik identifikovan samo imenom Abdulrahman. "Nakon bombardiranja povukli su se na istočni dio Zintana. Mislim da se reorganizuju."

"Ali nisu se povukli iz sjevernoga dijela. Tamo je još veliki broj vojnika, a imaju i podršku 50-60 tenkova i nekoliko vozila. Stanje je ovdje loše", rekao je.

Ubijen je jedan od čelnika Gaddafijeve brigade kraj Tripolija, Hussein el-Warfali, objavila je Al-Jazeeira.

Saveznici su napali avion Gaddafijevih snaga koji je letio prema Benghaziju, objavila je Al-Jazeera, a prenio Reuters.

Zapadni projektili uništili su nosače raketa sovjetske proizvodnje u mornaričkoj bazi Tripoliju, objavili su libijski dužnosnici.

"Jučer je šest raketa i jedna bomba iz aviona pala na ovo postrojenje", rekao je satnik Fati al-Rabti, iz toga vojnog postrojenja istočno od Tripolija. Baza je evakuisana prije napada i niko nije povrijeđen, dodaje.

Dva francuska aviona uzletjela su u utorak s nosača aviona Charles de Gaulle u svoju prvu libijsku misiju, saopćio je glasnogovornik francuskih oružanih snaga. Avioni Rafale bili su u izviđačkoj misiji i nisu otvarali vatru, rekao je Thierry Burkhart.

Koalicijske snage koje provode UN-ovu odluku o uvođenju zone zabrane leta nad Libijom ispalile su u utorak 20 raketa "tomahawk" na protuzračnu odbranu i druge mete, rekao je glasnogovornik američkog zapovjedništva za Afriku. Po njegovim riječima, rakete su ispaljene s američkih i britanskih brodova i podmornica.

Uprkos uvođenju zone zabrane leta nad Libijom, libijske snage ne pridržavaju se UN-ove rezolucije koja traži prestanak napada na civile, rekao je jedan američki vojni zapovjednik.

Admiral Samuel Locklear, koji je na čelu američkih snaga koje provode odluku o zoni zabrane leta, kaže kako on tijesno sarađuje s britanskom i francuskom vojskom te da će vojne snage iz 13 zemalja sudjelovati u toj operaciji.

Trošak britanskog sudjelovanja u vojnoj operaciji u Libiji vjerovatno će se mjeriti u desecima miliona funti, a ne u stotinama miliona, rekao je u utorak britanski ministar finansija George Osborne.

Po njegovim riječima, trošak će biti manji nego u nedavnim sukobima, a u potpunosti će biti plaćen iz rezervi, a ne iz glavnog budžeta ministarstva odbrane.

"Prerano je za grubu procjenu cijene operacije u Libiji", rekao je i dodao: "Ali mogu reći da će cijena biti umjerena u usporedbi s nekim drugim operacijama, poput Afganistana. Ministarstvo odbrane smatra da je riječ o desecima miliona, a ne o stotinama miliona funti".