Svijet
3

Meron ponovo predsjednik Tribunala u Haagu

Anadolija
Theodor Meron (Foto: AFP)
Theodor Meron (Foto: AFP)
Sudija Theodor Meron (SAD) izabran je ponovo, po treći put, za predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Istovremeno je na mjesto potpredsjednika ponovo izabran Carmel Agius (Malta). Obojica će obavljati ovu funkciju tokom naredne dvije godine.

Meronov protukandidat bio je sudija O-Gon Kwon koji je dobio šest glasova, upola manje od Merona.

Meron, najstariji sudija u Tribunalu sa 83 godine, nedavno je bio predmet brojnih kritika upućenih ka ovoj instituciji i njemu lično. Nakon oslobađajućih presuda izrečenih u tri slučaja, i to za srbijanskog generala Momčila Perišića, potom za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, i na kraju za dvojicu glavnih srbijanskih obavještajaca Franka Simatovića i Jovicu Stanišića.

Meron je bio u apelacionim vijećima koja su donijela odluke u prva dva slučaja. Nakon presuda, sudiju Merona je sudija Frederik Hahoff optužio da je bio u nedozvoljenim kontaktima sa američkim zvaničnicima, te da je podlegao pritiscima.

Meron je odbio sve optužbe na svoj račun ili bilo kojeg sudije te je u razgovoru za javni servis u Srbiji rekao da, čak i ako bi neka država bila tako “glupa” da pokuša vršiti pritisak na nekog sudiju, oni bi to odbili.

Nakon optužbi na račun sudije Merona i Tribunala, grupa nevladinih organizacija iz regiona zatražila je od Generalnog sekretara UN-a da se preispitaju svi slučajevi koji su narušili kredibilitet Tribunala, uključujući i ovaj. Udruženja nikada nisu dobila odgovor na ovaj zahtijev.