Svijet
0

Merkel žestoko napala opoziciju i zahvalila se Poljskoj

FENA
Angela Merkel
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel i šefica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u ponedjeljak je, na partijskom kongresu u Karlsruheu, prvo zahvalila Poljskoj za njemačko jedinstvo, a zatim oštro napala njemačku opoziciju.

''Mi Nijemci ne smijemo nikada zaboraviti da su Poljska, ''Solidarnost'' i papa Ivan Pavao Drugi bili prvi koji su izravnali put Njemačke u slobodu. Bez njih 9. novembar 1989. godine (pad Berlinskog zida) ne bi bio moguć'', rekla je Merkel, koja je zatim pohvalila svoju koaliciju, jer Njemačkoj ide bolje nego drugima.

Ona je rekla da su konsolidacija budžeta i poresko pojednostavljenje dva cilja vlade. Prvo se mora konsilidovati budžet, a zatim porezi pojednostaviti, a tek zatim se poreska stopa može umanjiti.

Merkel je, kako se mnogi mediji slažu u ocijeni, na neuobičajeno oštar način kritikovala opoziciju, odbacujući bilo kakvu koaliciju sa Zelenim.

Upozorila je da Socijaldemokratska partija (SPD) i Zeleni neće ni sekundu oklijevati da 2013. godine, na redovnim saveznim izborima, stupe u koaliciju s Ljevicom i obećala jednu posebnu borbu protiv takvog saveza.

''Zadatak da se takav savez spriječi jeste zadatak od istorijskog značaja'', rekla je Merkel i naglasila da Njemačka mora biti pošteđena saveza između SPD, Zelenih i Ljevice.

Levica je stranka nastala spajanjem nasljednika bivših istočnonjemackcih komunista i WASG stranke, popularna naročito među socijalno nižim slojevima.

Ukazujući da ''crveno-crveno-zelena'' koalicija mora biti spriječena, Merkel je rekla da oni to mogu, ukoliko budu bolje radili, nego na početku demohrišćansko-liberalne koalicije.

''SPD je u bjegu od odgovornosti i u bjegu od realnosti'', kritikovala je svoje političke neistomišljenike Merkel, koja je također žestoko napala i Zelene, čija je popularnost u usponu, i rekla da se nalaze nasuprot građanske politike.

U svom govoru je Merkel kritikovala i odnos opozicije prema bivšem njemačkom predsjedniku Hoerstu Koehleru, članu njene stranke i prvom šefu njemačke države koji je podnio ostavku, naglasivši da su napadu na njega iz redova SPD i Zelenih bili na granici poštovanja.

Na udaru Merkel posebno se našla SPD, koju je ona kritikovala zbog odnosa prema primaocima socijalne pomoći 'Harz 4', ''koju je SPD otkrila, a sada se distancira''.

Merkel je prebacila SPD suodgovornost za krizu eura, jer su, kako prenose mediji njene ocjene, bezuslovno željeli Grčku u EU.

Pohvalila je dobre njemačke proizvode i izvoznu orijentaciju zemlje, koja će se prema njenim ocjenama, nastaviti i u debati oko moguće ostavke ministra finansija Wolfganga Scheublea, stala iza njega i dala mu podršku.

U toku dana će biti izabrano novo vođstvo CDU, a s nestrpljenjem se očekuje koliko će glasova Merkel dobiti prilikom reizbora za šefa CDU, na čijem čelu je već jednu deceniju.