Svijet
0

Merkel protiv priključenja Ukrajine i Gruzije NATO-u

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je odbacila u ponedjeljak buduće priključenje Ukrajine i Gruzije NATO-u, posebno zbog nedostatka podrške njihovog stanovništva takvoj inicijativi.

"Da bi jedna zemlja bila dio NATO-a, nije dovoljno samo da političko rukovodstvo bude za takvu politiku, već i da stanovništvo značajno podržava priključenje NATO-u", rekla je Merkel u svom govoru pred dužnosnicima njemačke vojske u Berlinu.

Ukrajina i Gruzija treba da potvrde svoje kandidature priključenju na samitu Saveza u aprilu u Bukureštu, ali njihove šanse da budu pozvane su dosta slabe, smatraju posmatrači.

Merkel je ocijenila da "zemlje koje se suočavaju s unutarnjim i regionalnim problemima ne mogu, po mom mišljenju, biti članice NATO-a".

"Naš savez ima za cilj odbranu sigurnosti. To nije savez u kojem jedna ili više zemalja članica mogu imati problema sa svojom vlastitom sigurnošću", dodala je Merkel, ne imenujući je, ali aludirajući na Gruziju, koja se sukobljava sa separatističkim pokretima Abhazije i Južne Osetije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim je Merkel razgovarala u subotu u Moskvi, ponovio je svoje protivljenje proširenju NATO-a na Ukrajinu i Gruziju, dvije bivše sovjetske republike.