Svijet
0

Merkel, Hollande i Putin planiraju samit posvećen Ukrajini

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Angela Merkel, Francois Hollande i Vladimir Putin, koji su razgovarali telefonom u subotu, cijene "korisnim" održavanje samita posvećenog situaciji u Ukrajini u narednim sedmicama.

Šef francuske države, njemačka kancelarka i ruski predsjednik su stavili "tačku na status implementacije mjera usvojenih u Minsku" u februaru.

"Oni su ponovo potvrdili privrženost formatu Normandije i procesu koji se nije činio moguć osim u redovnim kontaktima u tom kontekstu", saopćeno je iz Elizejske palače.

Sastanak Francoisa Hollandea, Angele Merkel s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u ponedjeljak u Briselu, bez Putina, izazvao je pitanja o razlozima njegovog odsustva nakon ponovnog nedavnog nastavka sukoba na separatističkom proruskom istoku, za koje Moskva i Kijev odbacuju odgovornost.

Kao dokaz da će se njihov razgovor nastaviti da bi se pokušalo zaustaviti nasilje, Merkel, Putin i Hollande su rekli u subotu "da bi mogao biti koristan novi samit u narednim sedmicama", prema istom saopćenju.

Troje lidera su, međutim, "snažno podržali poziv upućen za potpun prekid vatre od 1. septembra, u sedmici početka nastave".

Oni su podsjetili da efektivno povlačenje teškog naoružanja i oružja kalibra ispod 100 milimetara bi trebalo biti završeno što je moguće prije i nadaju se da će posmatrači OSCE-a moći da izvode "slobodno akcije" na terenu.

Troje lidera su također spomenuli pripremu izbora u Ukrajini. Ovi izbori će biti veliki korak u realizaciji mjera iz Minska, ocijenjeno je.

Mirovni sporazumi Minsk 2, zaključeni u februaru, su predvidjeli da lokalni izbori budu organizirani u zoni ukrajinskog sukoba prije kraja 2015. godine, u skladu sa ukrajinskim zakonom i međunarodnim normama.