Svijet
0

Meksiko: Ipak NE drogama

Sarajevo-x.com
Iako je objavljeno da će potpisati reformu kojom je kanio dekriminalizirati posjedovanje male količine marihuane, kokaina i heroina, meksički predsjednik Vincente Fox se iznenada predomislio.

Kada je objavljena vijest da će Meksiko legalizirati određene količine raznovrsnih droga, mnogi su se pobunila, a najviše SAD. Ipak, činilo se da je odluka definitivna i da će reforma uskoro nastupiti. Ipak, to se neće desiti. Naime, zakon koji je predviđao reformu o posjedovanju i prodavanju opojnih sredstava, bit će vraćen u Kongres na ponovno razmatranje.

"U našoj je zemlji posjedovanje droga i njihovo konzumiranje krivično djelo i to će i ostati", kaže se u saopćenju Foxova ureda.

Takva iznenadna odluka predsjednika Foxa čudi, s obzirom da je upravo njegov ured osmislio taj zakon, a njegova stranka podržala incijativu.

Zakon je predviđao dopuštanje posjedovanja 5 grama marihuane, i opijuma, 25 miligrama heroina i 500 miligrama kokaina, a dekriminalizira i posjedovanje ograničenih količina drugih droga, LSD-a, halucinogenih gljiva, amfetamina i pejota, psihotropnoga kaktusa iz meksičkih pustinja.