Trenutna favoritkinja
1

Meksiko čekaju predsjednički izbori, a jedno ime već se izdvaja: Dobitnica Nobela cilja na vrh

L. S.
Claudia Sheinbaum (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Claudia Sheinbaum (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Za favoritkinju u predstojećim izborima u Meksiku važi Claudia Sheinbaum, bivša gradonačelnica Mexico Cityja, koja sad nastupa kao predsjednička kandidatkinja vladajuće stranke Pokret za regeneraciju (MORENA).
Ko će naslijediti meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora javnost će saznati tek na izborima 2. juna 2024. godine. Ipak, u novembru su već počele predizborne kampanje, a najveću pažnju u meksičkoj trci za lidera države trenutno zadobija 61-godišnja Sheinbaum.

Sheinbaum dobija podršku javnosti i trenutnog predsjednika

Ona je 2018. godine ušla u historiju kada je izabrana za prvu jevrejsku gradonačelnicu Meksiko Cityja. Od tada je njena popularnost rasla, što ju je u konačnici navelo da se povuče sa svoje gradonačelničke funkcije u potrazi za predsjedničkom nominacijom unutar svoje stranke.

Sheinbaum ima veliku prednost u odnosu na svoju glavnu konkurenticu, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je sprovela anketna firma Parametria u oktobru i novembru kada je istaknuto da Sheinbaum prednjači sa podrškom od 52 posto, daleko ispred Xochitle Galvez, kandidatkinje za glavni opozicioni savez Frente Amplio por México (FAM).

Da visoka podrška nastavlja rasti u njenu korist pokazala je i anketa koju je sproveo list El Pais ukazavši da je podržava 47 posto glasača, dok je Galvez, njena najbliži konkurentkinja, imala 30 posto, prenosi Reuters.

Claudia Sheinbaum i Andrés Manuel López Obrador (Foto: EPA-EFE)
Claudia Sheinbaum i Andrés Manuel López Obrador (Foto: EPA-EFE)

Inače, Sheinbaum uživa podršku trenutnog predsjednika Meksika, koji je ranije naglasio da će je podržati. On se ne može ponovo kandidovati jer meksički zakon ograničava predsjednike na jedan šestogodišnji mandat.

Jevrejka koja se rijetko predstavlja kao jevrejka

Nekoliko sati prije ovogodišnje jevrejske Nove godine, poznatije kao Rosh HaShanah, kandidatkinja opozicije je podijelila kratku poruku u kojoj je jevrejskoj zajednici poželjela sretnu novu godinu i blagoslovljen Yom Kippur. Nasuprot tome, mnogi nisu mogli a da ne primjete da Sheinbaum, koja je Jevrejka, nije javno priznala jevrejske velike svete dane.

No, njena šutnja nije neuobičajena. Sheinbaum rijetko aludira na svoje jevrejsko porijeklo i nije smisleno povezana sa meksičkom jevrejskom zajednicom. Iako je izrazila ponos na svoje jevrejske korijene i prisjetila da je slavila sve jevrejske praznike, ova ljevičarka je naglasila da je odrasla u sekularnoj kući, gdje se cijenio politički aktivizam umjesto vjerske pripadnosti.

Claudia Sheinbaum (Foto: EPA-EFE)
Claudia Sheinbaum (Foto: EPA-EFE)

"Ona to neće poreći ako je pitaju, ali to definitivno ne pominje. Mislim da bi joj bilo draže tako", rekao je Pablo Majluf, analitičar iz Mexico Cityja, za Jewish Insider.

Poput mnogih sekularnih, ljevičarskih Jevreja u Meksiku, njeni roditelji su se preselili na jug grada kako bi bili bliže Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika, leglu političkog aktivizma. Ona je grupi glasača tokom svoje kampanje za gradonačelnicu 2018. rekla da je ponosna Jevrejka.

"U Meksiku je većina jevrejske zajednice povezana s jednom od pet ili šest glavnih zajednica. Zemlja je poznata po tome što je dom brojnih usko povezanih pravoslavnih zajednica, od kojih se mnoge ne miješaju mnogo. Mislim da ona nije povezana ni sa jednom od tih zajednica. Mislim da se na nju gleda kao na nekoga jevrejskog porijekla ko razvija svoj rad kao akademik, a zatim i kao političar”, mišljenja je Daniel Fainstein, dekan jevrejskih studija na Univerzitetu Hebraica u Meksiko Sitiju, prenosi The Times of Israel.

Claudia Sheinbaum (Foto: EPA-EFE)
Claudia Sheinbaum (Foto: EPA-EFE)

Prosječnom Meksikancu možda nije stalo do Sheinbaumove religije, ali prosječan meksički Jevrej vjerovatno ne glasa za nju jer, kao i većina drugih latinoameričkih jevrejskih zajednica, većina meksičkih Jevreja je konzervativna politički.

Dobitnica Nobelove nagrade

Sheinbaum je studirala fiziku i postala profesorica inžinjerstva na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika. U svom istraživanju fokusirala se na korištenje energije u meksičkim zgradama i transportnom sistemu.

Zajedno sa grupom drugih stručnjaka, dala je svoj doprinos Međuvladinom panelu Ujedinjenih nacija za klimatske promjene (IPCC), koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2007. godine.

Dok je sadašnji predsjednik ojačao meksičku naftnu industriju, Sheinbaum je ukazala da većina budućnosti zemlje mora biti povezana s obnovljivom energijom. Osim toga, na funkciji gradonačelnice je smanjila stopu ubistava u svom gradu za skoro polovinu.

Predsjednička kandidatkinja vladajuće stranke MORENA, Meksiko (Foto: EPA-EFE)
Predsjednička kandidatkinja vladajuće stranke MORENA, Meksiko (Foto: EPA-EFE)

Treba naglasiti, ukoliko pobijedi na izborima u junu sljedeće godine, Sheinbaum bi bila prva žena predsjednica Meksika, a dosadašnje analize ukazuju da je to uistinu i vrlo vjerovatan ishod.