Svijet
0

Medvjedjev: Jedini izlaz u povlačenju Gruzije

FENA
Jedini način za izlaz iz tragične krize jest povlačenje gruzijskih oružanih formacija iz zone južnoosetijskog konflikta, povratak na put dogovorima i, prije svega, potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o neprimjenjivanju sile, izjavio je danas ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev.

Medvjedjev je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, obavljenom na Bushovu inicijativu, izrazio nadu da će SAD i druge zemlje koje su zainteresirane za uspostavljanje stabilnosti i sigurnosti na Kavkazu djelovati "upravo na tom kolosijeku", javila je pres služba Kremlja.

Ruski predsjednik je istakao da je Tbilisi izvršio agresiju protiv civilnog stanovništva i ruskih mirovnjaka u Južnoj Osetiji, a rezultat planiranih barbarskih djejstava koje je realiziralo gruzijsko rukovodstvo su ljudske žrtve koje se mjere hiljadama, desetine hiljada izbjeglica, masovna razaranja i, "u suštini, gaženje prava na život cijelog naroda".

Medvjedjev je rekao da se Rusija u tim uvjetima rukovodi jedinim zadatkom - hitnim prekidom nasilja, zaštitom mirnog stanovništva, među kojim većina ima rusko državljanstvo, i što skorije uspostavljanje mira.

"Djelujući u okviru svoje mirovne misije i u skladu s mandatom dobijenim od međunarodne zajednice, Rusija rješava zadatak prinude gruzijske strane na mir, štiti život i dostojanstvo svojih građana, kako to zahtijeva Ustav i zakoni Ruske Federacije i pravne norme svake civilizirane zemlje", rekao je Medvjedjev Bushu.

Američki predsjednik je, kako je navedeno, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog stanja stvari, pozvao je na deeskalaciju sitaucije i namjeru da pomogne njenom vraćanju na teren političko-diplomatskog rješavanja.

Ranije je Bush u Pekingu pozvao Rusiju da prekine djejstva u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta i pribjegne međunarodnom posredovanju pri rješavanju situacije.

Teritorijalnu cjelovitost Gruzije je potrebno poštovati, rekao je Bush, prenijeli su ruski mediji.

U Gruziji je danas uvedeno 15-dnevno ratno stanje zbog situacije u Južnoj Osetiji, autonomnoj oblasti otcijepljenoj od Gruzije 1992. godine.