Poziv ruskog predsjednika
0

Medvedev svjetskim liderima predložio nova pravila o atomskoj energiji

SRNA
Dimitrij Medvedev (Foto: AP)
Dimitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je danas na uvođenje novih međunarodnih pravila o sigurnosti nuklearnih elektrana, koja bi omogućila "neophodan" razvoj atomskog energetskog sektora.

Medvedev je sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem neočekivano posjetio Černobil, poprište najveće mirnodopske nuklearne katastrofe.

Dvojica zvaničnika prisustvovali su komemoraciji u postrojenju u kojem je eksplodirao nuklearni reaktor prije tačno 25 godina. Radioaktivni oblak proširio se iznad Ukrajine, Bjelorusije, zapadnog dijela Rusije i većeg dijela Evrope i ugrozio zdravlje hiljada ljudi, od kojih su mnogi umrli.

"Danas sam poslao prijedloge svjetskim liderima s ciljem da se garantuje neophodan razvoj nuklearne energije u svijetu, dok se istovremeno sprečavaju katastrofalne globalne posljedice", rekao je Medvedev, ali nije naveo više detalja.

Sovjetski zvaničnici čuvali su informaciju o nesreći nekoliko dana, a Medvedev je rekao da je ta nesreća održala lekciju državama o važnosti saopštavanja istine svom narodu.

"Dužnost države je da govori istinu svom narodu. Mora se priznati da se sovjetska država nije uvijek ponašala na ispravan način", zaključio je ruski predsjednik.

Poziv na iskrenost naišao je na odobravanje oko 3 000 žrtava Černobila koje su prisustvovale komemoraciji na planini Kijev.
Godišnjica nesreće u Černobilu bila je povod za proteste protiv upotrebe nuklearne energije. Hiljade ljudi izašle su na demonstracije u Francuskoj i Njemačkoj, kao i u Litvaniji i Rumuniji.

Debatu dodatno podstiče prijetnja od radijacije iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushimi, poslije razornog zemljotresa i cunamija.