Svijet
0

Medvedev se u Uzbekistanu susreo s Hu Jintaom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev stigao je u četvrtak u Uzbekistan gdje se sastao s kineskim kolegom Hu Jintaoom, a treba da se susretne i s drugim vođama zemalja centralne Azije, na marginama sastanka Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

U toku sastanka s Medvedevom kineski predsjednik se izjasnio za produbljivanje saradnje s Rusijom "u oblasti trgovine, ekonomije, energije i vojne tehnologije".

SCO, koji je okupio Kinu, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, treba u prvom redu razmotriti situaciju u Afganistanu te Kirgistanu gdje je pobuna dovela do pada predsjednika Kurmanbeka Bakijeva.

Samit, koji se održava u petak u glavnom uzbekistanskom gradu Taškentu, odvija se usred "eskalacije brojnih problema", naročito napetosti oko Sjeverne Koreje i nepovjerenja Irana prema novim sankcijama UN-a, upozorio je savjetnik za diplomatiju ruskog predsjednika Sergej Prihodko.

Drugi bilateralni susreti su predviđeni na rubu samita.

Usvajanje plana koji predviđa širenje SCO-a jedan je od glavnih rezultata koji se očekuju na ovom sastanku, dodao je Prihodko.