Svijet
0

Medvedev pozvao Juščenka na hitno postizanje dogovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je večeras u telefonskom razgovoru predsjednika Ukrajine Viktora Juščenka "na hitne aktivnosti" u cilju postizanja neophodnih dogovora i neodgodivog obnavljanja tranzita ruskog gasa evropskim potrošačima. On je naveo da evropski potrošači nisu dobili taj energent koji se isporučuje preko Ukrajine zbog ukrajinskog "protivpravnog prisvajanja gasa".

"Takva situacija ne odgovara postojećim sporazumima između Rusije, Ukrajine i evropskih potrošača, kao ni drugim međunarodnim sporazumima", rekao je Medvedev i ukazao da problem duga nije riješen.

"Dug treba biti ugašen od strane Ukrajine u punoj mjeri i u najkraćim rokovima", istakao je šef ruske države.

Medvedev je rekao da je za obnovu isporuka gasa potrebno stvoriti kontrolni mehanizam, koji treba da uključi predstavnike "Gasproma" i "Naftogasa", predstavnike energetskih vlasti Ukrajine i Rusije, posmatrače EU i predstavnike međunarodnih pravnih firmi koje štite interese te dvije kompanije.

Šef ruske država rekao je da pitanje isporuke gasa evropskim potrošačima i odnosa u oblasti gasa između Rusije i Ukrajine nije političko.

"Za Rusiju je to pitanje ispunjenje njenih ekonomskih obaveza", ali, kako je dodao, "nažalost, taj problem je postao taocem nesuglasica u rukovodstvu Ukrajine i nesposobnosti pri donošenju adekvatnih odluka u stvorenoj situaciji", rekao je on.

U razgovoru održanom na inicijativu ukrajinskog predsjednika, Medvedev je skrenuo pažnju Juščenku i da Rusija nije istupala iz pregovora s Ukrajinom, kao i da je spremna na njihovo obnavljanje u bilo kojem momentu.

"Predsjednik Rusije pozvao je Juščenka da da neophodne instrukcije na tu temu vladi i energetskim vlastima Ukrajine", rečeno je ruskoj državnoj agenciji u pres-službi ruskog predsjednika.

Medvedev je, kako je prenijela agencija Itar-Tass, rekao da je "za obnovu isporuka gasa ukrajinskim potrošačima potrebno zaključenje novog ugovora 'Gasproma' i 'Naftogasa' po tržišnoj evropskoj cijeni, bez popusta i olakšica".

"Cijena gasa treba da bude tržišna, da odgovara nivou cijena gasa koji je stvoren u Evropi, i da se određuje po formuli za cijenu. Nikakvih popusta i olakšica ne treba uopće da bude", rekao je Medvedev.

Rusija je ranije danas obustavila isporuke gasa u Evropu preko teritorije Ukrajine dok ona ne pruži garancije za njegov tranzit u punom obimu, podsjeća Itar-Tass. Agencija je navela da se to desilo nakon što je centralno proizvodno dispečersko odjeljenje "Gasproma" ustanovilo da, bez obzira na nastavljanje isporuke ruskog gasa preko stanice "Sudža", s teritorije Ukrajine "ruski tranzitni gas evropskim potrošačima ne stiže". Poslije toga je to odjeljenje dalo nalog za obustavljanje toka ruskog gasa na teritoriju Ukrajine.

Juščenko je ranije danas uputio Medvedevu pismo u kojem je izrazio spremnost Kijeva da se vrati za pregovarački sto. Itar-Tass je javio iz Kijeva da će predsjednik uprave kompanije "Naftogaz Ukrajine" Oleg Dubina sutra otputovati u Bruxelles, gdje je planiran njegov susret s predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejom Milerom, preni je Tanjug. Milerov zamjenik i generalni direktor "Gaspromeksporta" Aleksandar Medvedev najavio je da se "Gasprom" priprema da započne sudski proces protiv "Naftogasa" pred štokholmskim arbitražnim sudom.