Svijet
0

Medvedev i Zardari podržali mir u Afganistanu

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari naglasili su u četvrtak u zajedničkoj izjavi poslije susreta u Moskvi da je važno podržati mir i stabilnost u Afganistanu i podržali su napore usmjerene na nacionalno pomirenje uz vodeću ulogu Afganistanaca.

Predsjednici dvije zemlje istovremeno su izrazili zabrinutost zbog nastavka prijetnje terorizma i narkokriminala u regiji. Prema kominikeu, Medvedev i Zardari naveli su da je prioritet zajednička borba protiv terorizma i narkokriminala, koji predstavljaju ozbiljan izazov međunarodnom miru i sigurnosti.

Ruska strana pozdravila je priključenje Pakistana Šangajskoj organizaciji za saradnju (koju su 15. juna 2001. osnovale u Šangaju lideri Kazahstana, Kine, Kirgstana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana), i potvrdila podšku namjeri Islamabada da postane punopravan član te organizacije, uz saglasnost svih članica.

Medvedev prihvatio je poziv Zardarija da posjeti Pakistan, saopćila je pres-služba Kremlja.

U prisustvu dvojice predsjednika u Moskvi su potpisani međuvladin sporazum o aviosaobraćaju, kao i memorandumi o razumjevanju između ministarstava energetike i poljoprivrede dvije zemlje.