Svijet
0

Medvedev dodijelio rusku državnu nagradu Jacquesu Chiracu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je dekret o dodjeli prestižne ruske Državne nagrade bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu za "izuzetna pstignuća u humanističkom domenu", saopćio je u utorak Kremlj.

Državna nagrada, najviše odlikovanje u Rusiji, dodijeljeno je u domenu "humanist" za 2007. godinu bivšem sovjetskom piscu i disidentu Aleksandru Solženjicinu, a u 2006. godini moskovskom patrijarhu i patrijarhu svih Rusa Alekseju II.

"Bivši predsjednik, dobro poznat u svijetu, briljantan je primjer jedinstva između politike i kulture", izjavio je direktor muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu Mihail Pjotrovski na sjednici za izbor laureata održanoj u utorak u Kremlju.

"Poznato je da je Chirac puno učinio za Rusiju općenito, za njenu integraciju u međunarodnu zajednicu i da svijet otkrije rusku kulturu", dodao je on.

Pjotrovski je podsjetio da je bivši predsjednik preveo na francuski kultni ruski roman u stihovima "Jevgenije Onjegin" Aleksandra Puškina, koji se pojavio između 1825. i 1832. godine.

Chirac je 2005. godine ispričao kako ga je između njegove 15. i 18. godine podučavao profesor ruskog jezika, što mu je omogućilo da dobro nauči ruski jezik i ima pristup ruskoj književnosti i svome omljenom piscu Puškinu.