Svijet
0

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

FENA
Povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dat će podršku Jevrejskoj zajednici BiH da se programski, uz prigodne manifestacije širom BiH obilježi ovaj značajan datum, što će bar simbolički podsjetiti i ukazati na teške dane, stradanja i patnje jevrejskog naroda širom Evrope i u BiH.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara u znak sjećanja na oslobađanje nacističkog koncentracionog logora Aušvic 1945. godine. Odluku o obilježavanju ovog historijskog datuma donijela je Generalna skupština UN-a 1. novembra 2005. godine.

Dužno sjećanje na ljudska stradanja i patnju nedužnih svojevrsna je opomena da se to ljudsko zlo i sramota nikad više ne ponovi. Holokaust, bez sumnje, predstavlja najveće zlo u historiji čovječanstva.

Tokom Drugog svjetskog rata u kazamatima smrti stradalo je više od šest miliona Jevreja, odnosno, trećina svih Jevreja koji su prije rata živjeli u svijetu.

Prema procjenama, samo u Sarajevu, u holokaustu je stradalo 9.500 Jevreja od 15.000 koliko ih je u to vrijeme živjelo u BiH, saopćeno je iz kabineta ministra Safeta Halilovića.