Slovenija
0

Među najuspješnijim korisnicima EU fondova

FENA
Slovenija spada među najuspješnije države Europske unije prema stupnju korištenja odobrenih sredstava iz europskih fondova, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare slovenski ministar za regionalni razvitak Ivan Žagar, predstavljajući rezultate svog resora u mandatu sadašnje vlade pred jesenske parlamentarne izbore.

U prve dvije godine svog članstva u EU, Slovenija je iskoristila 95 posto odobrenih sredstava iz europskog fonda za regionalni razvitak, 89 posto sredstava odobrenih za razvoj poljoprivrede i 93 posto sredstava namijenjenih ribarstvu.

Nešto slabije "vukla" je sredstva iz europskog socijalnog fonda iz kojega je za sada iskoristila 70 posto mogućih sredstava, dok će ostalo pokušati iskoristiti do kraja ove godine, rekao je Žagar. Dodao je da je premali stupanj korištenja tih sredstava posljedica nekih propusta i grešaka iz prošlosti.

Najviše europskih sredstava za regionalni razvoj Slovenija je namijenila ekonomskoj strukturi i javnim uslugama, gdje je za 73 projekta bilo potpisanih ugovora u iznosu 68,5 milijuna eura, a slijede projekti u turizmu (44,5 milijuna eura) i programi poticanja razvoja inovacijskog okoliša (43,8 milijuna eura), iznio je Žagar.

Iz europskog kohezijskog fonda po njegovim je riječima Slovenija od učlanjenja u EU do sredine ove godine iskoristila oko polovice odobrenih sredstava, uglavnom na programe zaštite okoliša i programe u prometnoj infrastrukturi, a uspješnim pregovorima s EU-om za razdoblje Financijske perspektive 2007.-2013. (srednjeročnog europskog financijskog dokumenta) za to joj je razdoblje odobreno ukupno 4,2 milijarde eura iz sredstava europskih fondova.

Za to razdoblje i za odobrena sredstva po njegovim su riječima u Sloveniji već objavljeni javni natječaji za ugovore vrijedne milijardu eura.