Svijet
16

McDonald's zatvara restorane na Krimu

Klix.ba
Sevastopolj (Foto: EPA)
Sevastopolj (Foto: EPA)
Lanac brze hrane McDonald's je najavio u petak da se povlači sa Krima i zatvara svoja tri tamošnja restorana zbog "razvoja situacije".

Međutim, ovakav potez kompanije podstaknuo je jednog istaknutog političara iz Moskve da izjavi kako se fast-food gigant treba povući iz "cijele Rusije".

McDonald's je u svom saopćenju naveo kako se privremeno povlači iz Simferopola, Sevastopolja i Jalte te da je to zbog situacije koja nije u njihovoj moći. Naveli su i da zapravo, kao i druge internacionalne kompanije, razmatraju potencijalne poslovne i regulatorne implikacije koje mogu rezultirati u zavisnosti od situacije na Krimu.

"Ovo je strogo poslovna odluka koja nema veze s politikom", naveli su u kompaniji.

Naveli su i to kako se nadaju da će nastaviti poslovati tamo što je prije moguće te da radnicima nude prelazak na posao u druge njihove restorane u Ukrajini, signalizirajući time da ipak neće u skorije vrijeme ponovo raditi na Krimu.

Ova odluka je izazvala bijes kod nekih, pa je tako Vladimir Zhirinovsky, lider Liberalno-demokratske partije Rusije rekao da će pozdraviti zatvaranje McDonald'sa u Rusiji.

Međutim, vlasti u Moskvi su brzo reagirale i kazale da nemaju namjeru poduzeti poteze na zatvaranju popularnih restorana.