Plagijator u američkom Senatu
0

McCain "pokrao" Wikipediju i Solženjicina

Sarajevo-x.com
Integritet američkog senatora Johna McCaina doveden je u pitanje kada se otkrilo da su njegovi govori u izbornoj kampanji plagirani i dijelom preuzeti iz Wikipedije, poznate online enciklopedije. Isto tako, u govorima je plagirao i slavnog ruskog nobelovca, Aleksandra Solženjicina.

Istinitost često ponavljane priče republikanskog kandidata o stražaru komunističkog zatvora u Sjevernom Vijetnamu koji je u pijesku nacrtao krst dovedena je u pitanje, nakon što McCain ovu priču ponovio i u razgovoru za američku televiziju.

Također je otkriveno da je njegov nedavni govor o Gruziji skoro sasvim preuzet s Wikipedije, online enciklopedije koju dopunjavaju i pišu njeni online korisnici. Iako je sadržaj Wikipedije slobodan, ipak postoje pravila korištenja tog sadržaja.

No, ipak puno gora optužba za plagiranje jeste ona o izmišljenoj priči iz vijetnamskog zatvora u kojem je senator, tada mornarički pilot, proveo pet i pol godina. U svojim memoarima, "Faith of My Fathers", izdanim 1973. godine nigdje ne spominje priču o crtanju križeva u pijesku.

Prema pisanju Rutersa, priča je preuzeta iz besteselera "The Gulag Archipelago", nedavno preminulog slavnog ruskog književnika Aleksandra Solženjicina koji je prošao golgote staljinističkih logora. U Solženjicinovoj priči radi se o zatvoreniku koji crta krst, a ne o stražaru, no suština priče je ista.

Da bi stvar bila gora, senator je često u javnosti iskazivao svoje divljenje pokojnom ruskom nobelovcu.

Blogeri američkog liberalnog web sajta Daily Kos primijetili su da se ova priča počinje pojavljivati od 2000. godine i McCainove bezuspješne bitke za republikanskog predsjedničkog kandidata.