Manijakalni pohod
31

Masovni ubica iz Praga ostavio oproštajno pismo i priznao ubistvo muškarca i bebe

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Student koji je prošle sedmice u Pragu ubio 14 ljudi i ranio 25 prije nego što je počinio samoubistvo, u pismu je priznao da je ubio čovjeka koji je šetao s bebom u šumi na periferiji Praga.

Kako je za češki portal Novinky objasnio predstavnik češke policije, pismo u kojem je priznao dvostruko ubistvo bez motiva pronađeno je tokom pretrage kuće u Hostounu, zapadno od Praga, u kojoj je napadač živio s ocem.

"Trenutno ne možemo objaviti ostatak pisma", dodao je. To bi, rekao je, moglo ugroziti istragu o napadu i prikupljanje dokaza.

Balistički dokazi iz vatrenog oružja pronađenog u kući ranije su sugerirali da bi student mogao biti odgovoran i za ubistvo u šumi na periferiji Praga. Žrtve su navodno 32-godišnji muškarac i dvomjesečna djevojčica.

Dvostruko ubojstvo potreslo je češko društvo i prije pucnjave u Pragu prije sedam dana, a počinitelj je jedan od 4.000 osumnjičenih za ovo dvostruko ubojstvo.

Prema dokazima kojima policija trenutno raspolaže, 24-godišnji student ubio je i svog oca neposredno prije pucnjave iz glavne zgrade Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta u Pragu, u kojoj je ubio 14 ljudi, a ranio 25 . Nakon što ga je na krovu sveučilišta okružila policija, presudio je sam sebi.

Ovaj 24-godišnjak studirao je historiju na Karlovom univerzitetu, a ranije ove godine dobio je nagradu za svoju tezu o revolucionarnim događajima 1846. u Krakowu. Do sada ga policija nije obrađivala, ali je imao dozvolu za korištenje oružja.

Prije pucnjave policija je dobila poruku da osumnjičenik iz obližnjeg grada odlazi u Prag s namjerom da počini samoubistvo. Policija je iz predostrožnosti evakuirala još jednu zgradu Univerziteta, gdje je napadač trebao pohađati predavanja, no ubrzo su zbog pucnjave pozvani u obližnju glavnu zgradu fakulteta.