Svijet
0

Masovni protesti u Japanu protiv samita G-8

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od 1.000 ljudi u subotu je marširalo sjevernim Japanom kako bi protestovali protiv predstojećeg samita vodećih industrijskih sila svijeta, a policija je uhapsila četiri demonstranta nakon kratkog čarkanja. Nije javljeno o povrijeđenima. Demonstranti su se okupili u parku u centru Sapporoa kako bi zatražili od zemalja članica Grupe osam vodećih industrijskih sila da poduzmu hitne mjere na zaustavljanju globalnog zagrijavanja, davanju domorodačkom stanovništvu većih prava, te borbu protiv siromaštva i korupcije, javio je AP.

Lideri G-8 - iz Sjedinjenih Država, Japana, Rusije, Francuske, Britanije, Kanade, Italije i Njemačke - počinju trodnevni samit u ponedjeljak. Očekuje se da će na vrhu dnevnog reda biti pitanja globalnog zagrijavanja i rastućih cijena nafte i hrane.

Demonstranti su također kritikovali globalizaciju, koju su krivili za rastuće siromaštvo u marginaliziranim regijama, rast svjetske ovisnosti od fosilnih goriva i ubrzavanje šteta od rasta temperatura u svijetu.

"Ko je dao pravo Grupi osam da vlada svijetom?", upitao je Walden Bello, aktivista grupe Fokus za globalni jug. "G-8 je urota vlada koje vode svijet u najtežu krizu u posljednjih 50 godina", kazao je.

Demonstranti su se potom prebacili na ulice Sapporoa, gdje se na hiljade policajaca za suzbijanje nemira svrstalo duž njihove rute, ostavljajući demonstrantima samo jednu traku da hodaju. Incidenti su se povremeno desili u uskim grlima, ali je marš bio uglavnom miroljubiv.

Jedini sukob se desio kada je jedan demonstrant, vozeći svoj kamionet opremljen zvučnicima koji su puštali glasnu rok muziku, stao duž puta. Kada je policija zatražila od njega da spusti prozor svog vozila,on je to odbio i umjesto toga krenuo je rikvercom prema masi.

Policija je potom razbila prozorsko staklo palicom, izvukla vozača vani i preuzela kontrolu nad vozilom. Policija Hokkaida saopćila je da su četiri osobe uhapšene u kratkom čarkanju, ali je odbila objaviti imena ili nacionalnost uhapšenih.

Vlasti su odbile pružiti trenutnu procjenu mase, ali izgleda da je u protestima učestvovalo između 1.000 i 2.000 ljudi.