Ekologija u Afganistanu
0

Marinci smanjili potrošnju goriva za 90 posto

Sarajevo-x.com
Okoliš, ali i taktika
Okoliš, ali i taktika
Provincija Helmand u Afganistanu nije napoželjnije mjesto za promociju ekoloških energetskih projekata. Ali marinci koji su došli u ovaj dio zemlje da ratuju najavili su smanjenje potrošnje goriva za gotovo 90 posto. Za primjer, reklo bi se, soldatima širom svijeta.

Peta regimenta marinaca u ovaj distrikt u septembru je uputila set solarnih ploča poznatu pod nadimkom "zeleni", punog zvaničnog naziva Zemaljski obnovljivi ekspedicijski energetski sistem.

Oni jesu "prijateljski" sa stajališta ekologije, ali povećavaju i taktičku moć jer energijom snabdijevaju operacije vojnih trupa kada su primarni izvori energije onemogućeni, ili kada postoji opasnost da će biti meta napada. Sistem se prije nije koristio u ratne svrhe, pa je još otvoreno pitanje kako će funkcionirati.

Impresivno, ako je vjerovati do kraja, piše Wired, vojnim saopćenjima. Umjesto 20 galona dnevno, narednik David Doty s ponosom je objavio da sada dnevno troši 2,5 galona. I što više goriva uštede solarnom energijom, to je manja mogućnost da će morati kamionima dovoditi nove zalihe preko nesigurnih puteva. Ploče su također omogućile kompaniji Patrol Base Sparks, koja je nadležna za ovaj posao, da manje koristi generatore navečer, smanjujući buku koja otkriva položaje marinaca.