Upozorenja još na snazi
0

VIDEO / Manji cunami pogodio nekoliko japanskih otoka

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cunami uzrokovan zemljotresom u Čileu pogodio je nekoliko japanskih otoka, ali prvi valovi nisu nanijeli nikakvu veću štetu, izvijestio je AP.

Japanska meteorološka agencija objaviila je da je najveći val zabilježen u sjevernom Japanu, veličine 90 centimetara, a drugi val zabilježen na Hokkaidu bio je veličine 30 centimetara, ali nije bilo izvještajima o šteti.

Također strahovalo se da će cunami pogoditi i Havaje, međutim valovi su također bili manji i nisu prouzrokovali nikakvu štetu.

Pacifički centar za upozorenje od cunamija izdao je upozorenje svim zemljama pacifičkog okeana zbog straha da bi valovi mogli biti razororni poput onih 2004. godine u Indijskom okeanu kada je poginulo 230.000 ljudi.

Upozorenja od cunamija uslijedila su nakon zemnljotresa u Čileu magnitude 8,8, međutim dužnosnici su saopštili kako su njihova predviđana bila pretjerana, te su smatrali da će valovi biti veći i razorniji.

"Očekivali smo na Havajima valove veće barem za 50 posto nego što su bili“. Kazao je Gerard Fryer, geofizičar pri Pacifičkom centru za upozorenje, dodajući da se situacija neprestano prati.

Ipak, u Japanu se strahuje da bi cunami mogao poprimiti veću snagu kako se sve više približava, te je izdato upozorenje za sve stanovnike istočne obale koji su u nizinskim područjima da se izmjeste.

U gradovima duž sjeverne obale, također, izdani su nalozi za evakuaciju preko 400.000 stanovnika.

Upozorenje je izdato i mještanima istočne obale Filipina, iako se ne očekuju neki veći valovi.

Na Novom Zelandu u nedjelju ujutro zabilježeni su valovi veličine dva metra, a u Australiji 0,5 metara, međutim nije bilo izvještaja o šteti.

U zemljotresu na Čileu koji je bio jedan od najrazornijih ikada broj žrtava sve više raste. Prema posljednjim informacijama poginulo je preko 300 osoba, a Čile je proglasio stanje katastrofe.