Svijet
0

Malezijski premijer osudio napade na crkve

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Malezije Najib Razak obećao je da će pooštriti mjere protiv rasističkog nasilja nakon niza bomaških napada na crkve zbog upotrebe riječi Allah od strane nemuslimana, a što je pojačalo etničke tenzije u zemlji.

Reagujući na posljednji napad u kome je molotovljevim koktelima zapaljena luteranska crkva u predgrađu Kuala Lumpura, Razak je naglasio da vlada neće tolerisati bilo kakvu prijetnju rasnoj harmoniji u jednoj multikulturalnoj zemlji, u kojoj dominiraju muslimani, ali u kojoj živi i veliki broj Kineza i Indijaca.

"Malezija je više religijska  i više kulturalna  zemlja  u kojoj žive različite rase ljudi i koja je poznata po miroljubivoj koegsitenciji muslimana, hrišćana, budista, Hindusa i drugih", rekao je Razak.

Malezijski premijer je rekao je da je istraga povodom posljednjeg napada na luteransku crkvu u toku i da će odgovorni biti privedeni pred lice pravde.

Šef policije Musa Hasan rekao je da se za počinicioma traga i da se još uvijek ne zna  da li je riječ o muslimanima. "Pouzdano znamo da su bila dva lica  na motociklima, ali ne znamo njihovu nacionalnost", rekao je Hasan.

Napadi na crkve u Maleziji izazvali su kritike i vlasti i opozicije, dok je Savjet crkava Malezije osudio napade kao  "neodgovoran čin".

"Pozivamo vlasti da učine sve što mogu da osiguraju bezbjednost hrišćana  da slobodno prakticiraju svoju vjeru i  da preduzmu oštre mjere protiv tih ekstremista", rekao je Hermen Šastri, generalni sekretar Savjeta.
Tenzije su pojačane u zemlji prošle sedmice kada je Vrhovni sud donio odluku u korist katoličkog lista "Herald" koji je riječ Allah preveo kao riječ "Bog".

Vlasti tvrde da tu riječ mogu samo da koriste muslimani kao i da će odluka suda izazvati rasne sukobe u zemlji.

Religija i jezik su osjetljiva pitanja u Maleziji.

Spor oko riječi Allah jedan je od više religijskih sporova koji su se pojavili posljednjih godina zatežući odnose između Malajaca, Kineza i Indijaca koji strahuju da je zemlja "islamizirana".

Oko 10 odsto stanovništva Malezije su hrišćani, uključujući oko 850.000 katolika.

Više od polovine katolika su pripadnici domorodačkih grupa, od kojih većina živi na ostrvu Borneo.