Svijet
0

Madrid: Susret Alkalaj - Steinmeier

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj susreo se danas u Madridu, u okviru 15. zasjedanja ministarskog vijeća OSCE-a, sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke dr. Frank-Walter Steinmeierom.

Ministri Alkalaj i dr. Steinmeier su razmijenili mišljenja u vezi sa aktualnom situacijom u našoj zemlji i u regionu, sa posebnim osvrtom na Kosovo, saopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je iznio stav Bosne i Hercegovine da podržava rješenje koje će biti rezultat dogovora između Beograda i Prištine.

Ministar Alkalaj je istakao dosadašnja pozitivna dostignuća BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, te kako bi napori na planu ispunjavanja uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU trebali biti valorizirani na odgovarajući način unutar međunarodne zajednice.

Izrazio je očekivanja da će Njemačka, kao jedna od vodećih zemalja EU, imati još aktivniju ulogu u nastavku procesa približavanja Bosne i Hercegovine evroatlantskim institucijama.

Dvojica ministara su razgovarali o suradnji ministarstava vanjskih poslova i ovom prigodom je ministar Alkalaj upoznao kolegu dr. Steinmeiera sa aktivnostima na planu modernizacije Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dogovoreno je da u svjetlu novih potreba suvremene administracije i diplomacije budu razmotreni modaliteti za pomoć njemačke strane u restruktuiranju MVP BiH.

Ministar Alkalaj je pozvao ministra dr. Steinmeiera da posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.