Svijet
29

Mađarski premijer Viktor Orban: Prodali smo se Turskoj

SRNA
Viktor Orban (Foto: EPA)
Viktor Orban (Foto: EPA)
EU se prodala Turskoj radi rješavanja izbjegličke krize i posljedice je "nemoguće predvidjeti", upozorio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Sporazumom, koji je EU postigla sa Turskom, prodali smo se Turskoj. Takve stvari nikada nisu dobre. Sigurnost EU ne može biti u rukama nekog izvan evropskog bloka", istakao je Orban.

Prema Sporazumu između Brisela i Ankare postignutom prije mjesec dana, migranti koji stignu na ostrva u Grčkoj i u slučaju odbijanja zahtjeva za azil, biće vraćeni u Tursku. Ankara zauzvrat dobija više milijardi pomoći od EU.

EU je obećala da će naseliti izbjeglicu iz kampa iz Sirije za svakog migranta vraćenog iz Grčke u Tursku, da će odobriti bezvizni režim Turcima unutar Šengenske zone i da će ponovo razmotriti kandidaturu Ankare za članstvo u evropskom bloku.

Turska je zahtijevala dodatnih tri milijardi eura do 2018. godine za prijem migranata na svoju teritoriju i upozorila na mogućnost neuspjeha dogovora ukoliko EU ne omogući bezvizni režim Turcima do juna.

"Članice EU već su platile tri milijarde eura Turskoj, uskoro moramo platiti još toliko. Nemoguće je predvidjeti gdje je tome kraj. Podržavam strategiju Turske samo pod uslovom da postoji i sistem zaštite naših sopstvenih granica u EU", naglasio je Orban.

Mađarski premijer smatra da je Brisel pogriješio jer je pažnju usmjerio na preraspodjelu izbjeglica, a ne na zaštitu granica.