U borbi s otrovnim muljem
0

Mađarska zatražila pomoć od Evropske unije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mađarska vlada zatražila je od Evropske unije pomoć za otklanjanje posljedica ekološke katastrofe, ali ne u novcu već u stručnjacima.

Prema informacijama iz Bruxellesa, koje prenosi mađarska nacionalna agencija MTI, službena Budimpešta očekuje dolazak tri do pet stručnjaka koji bi ukazali na koji način može najefikasnije da se spriječi dalje zagađivanje vodotokova i očisti zemljište od crvenkastog mulja punog teških metala.

Evropska povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva izjavila je da je Evropska komisija spremna uputiti stručnu pomoć Mađarskoj čim to zatraži mađarska vlada.

Pomoć je već uputio američki milijarder mađarskog porijekla George Soros, koji je osnovao fond za obnovu ugroženog područja na zapadu Mađarske i u njega uplatio milion dolara.

Predsjednik Fondacije "Otvoreno društvo" i vlasnik brojnih nekretnina je izjavio da se odazvao molbi mađarskog premijera Viktora Orbana da se pomogne njegovoj zemlji u ovom teškom trenutku, uz napomenu da bi novcem iz fonda trebalo i da se poduzmu preventivne mjere da se nešto slično više ne bi ponovilo.