Financial Times
0

Mađarska će na izborima u nedjelju skrenuti udesno

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mađarska će na parlamentarnim izborima u nedjelju skrenuti udesno i tako kazniti vladajuće socijaliste za rasprostranjenu korupciju i ekonomske nedaće u kojima se zemlja našla, piše u petak Financial Times.

Ankete pokazuju da će većinu mandata osvojiti stranka desnog centra Fides bivšeg premijera Viktora Orbana, čije planove za osvajanje dvotrećinske većine u parlamentu može pokvari stranka krajnje desnice koju optužuju za antisemitizam i politiku netrpeljivosti prema Romima - Jobik.

Predviđa se, naime, da bi Jobik mogao osvojiti i do 20 posto glasova Mađara.

Financial Times podsjeća da je Mađarska, pritisnuta skoro nepodnošljivim javnim dugom, u oktobru 2008. godine zatražila pomoć od MMF-a i dobila sumu od 20 milijardi eura. Po svemu sudeći, budući premijer Orban svoju ekonomsku politiku temelji na smanjenju poreza, otvaranju radnih mjesta i podršci za mađarska tvrtke.

No očekuje se da će i buduća vlada blisko surađivati s MMF-om budući da Fides smatra kako je 3,8 posto proračunskog deficita nemoguće ostvariti i da bi ta brojka ove godine mogla da se popne čak do sedam posto, piše Financial Times.

Dnevnik The Guardian piše o rastu popularnosti desnih i ultradesnih stranaka i pokreta, ne samo u Mađarskoj već i u drugim evropskim zemljama te prenosi riječi francuskog analitičara koji smatra da su ultradesne stranke u zapadnoj Evropi odavno postale stalna pojava.

Guardian u prilog tome navodi podatak o 25-godišnjem prisustvu Le Pena u Francuskoj, Joerga Haidera od 90-tih godina u Austriji, kao i vladavinu Sjeverne lige u Italiji i jačinu krajnje desnice u Danskoj.

Kada je riječ o zemljama središnje Evrope, list navodi da u njima i dalje vladaju isti strahovi za razliku od zapadne Evrope koju su zahvatile, kako piše, nove fobije.

Tako su u Mađarskoj i dalje na meti Židovi, Romi i nacionalne manjine, pa Guardian prenosi podatak da 55 posto Mađara ne želi da im susjedi budu Romi, polovica ispitanika tako se izjasnila prema homoseksualcima, dok oko 20 posto ne bi voljelo živjeti vrata do vrata sa Židovima, Slovacima ili Rumunima.