Većina je saglasna
0

Macron želi da u ustav unese prava na abortus, ima podršku javnosti

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u nedjelju da njegova vlada planira u narednim danima podnijeti nacrt zakona kojim bi se u ustav zemlje ugradila prava na abortus.

"Na osnovu rada parlamentaraca i udruženja, nacrt zakona će biti poslan Državnom vijeću ove sedmice i predstavljen Vijeću ministara krajem godine", napisao je Macron na X. Nakon što bude usvojen, "sloboda žena da pribjegavaju abortusu će postati nepovratna", rekao je on.

Napor da se abortusu dodijeli ustavni status nadovezuje se na ono što je Macron obećao 8. marta, povodom Međunarodnog dana žena. Makron je rekao da inicijativu Francuske treba posmatrati kao univerzalnu poruku solidarnosti prema ženama čija su prava na abortus prekršena".

Nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da francuska mjera uživa široku podršku javnosti, sa više od 80 posto ispitanika "za".

Da bi se izmijenio francuski ustav, nacrt zakona će zahtijevati ili referendum ili ogromnu većinu u oba doma parlamenta. Prema vladinim podacima koje je objavila France24, čak 234.000 žena pribjeglo je abortusu u Francuskoj prošle godine.