Razmjena poklona
42

Lukašenko posjetio Zimbabve: Predsjedniku darovao traktor, zauzvrat dobio prepariranog lava

V. K.
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko posljednjih nekoliko dana nalazi se na afričkoj turneji gdje se sastao s nizom zvaničnika zemalja s ovog kontinenta.

Između ostalog, Lukašenko je posjetio i Zimbabve gdje se sastao s liderom države Emersonom Mnangagvom kojem je tom prilikom uručio i prigodne poklone.

"Lukašenko je predsjedniku Zimbabvea poklonio traktor za njegovu parcelu, dok je zauzvrat na poklon dobio prepariranog lava", piše agencija Belta.

Inače, predsjednike Zimbambvea i Bjelorusije dočekale su djevojke iz ove afričke države koje su bile obučene u bjelorusku narodnu nošnju.

Osim što je predsjedniku Zimbabvea poklonio traktor, Lukašenko je u posjetu stigao i sa nizom druge opreme za poljoprivredne aktivnosti, a koja je uručena privrednicima ove države.

Tokom govora, Lukašenko se osvrnuo na saradnju sa afričkim zemljama, a imao je poruku i za zapadne zemlje.

"Želio bih da se zahvalim Amerikancima i cijelom zapadnom svijetu što su uveli sankcije protiv nas. Inače, ne bi bjeloruski traktori, već američki i njemački, stajali na ovom ogromnom polju", rekao je Lukašenko.

Jedna od neizbježnih tema tokom posjete bila je i ona koja se odnosi na rat u Ukrajini, a Lukašenko je poručio kako je spreman i dalje pomagati Rusiji.

"Naša zemlja je spremna da pruži veću pomoć Rusiji u ratu protiv Ukrajine. Ako je našoj braći Rusima potrebna pomoć, mi smo uvijek spremni pomoći", poručio je prvi čovjek Bjelorusije.