Svijet
19

Luanda i dalje najskuplji grad za strance u svijetu

Klix.ba
Luanda, glavni grad Angole, drugu godinu zaredom je najskuplji grad na svijetu za strance.

Konsultantska kuća Mercer napravila je listu najskupljih gradova na svijetu, a na osnovu troškova života. Kompanija u obzir uzima cijene potrošačke korpe sa više od 200 namirnica i cijene smještaja, piše Financial Times. Također se upoređuju parametri kao što su odjeća, prijevoz, kućanski aparati i zabava.

Luanda je već drugu godinu visoko na listi zbog velike količine robe međunarodnog porijekla koja se nalazi na policama njenih trgovina.

Iako trećina stanovnika Luande živi u neuslovnim straćarama i u siromaštvu, cijene života prilagođene su uglavnom strancima koji rade u naftnoj industriji.

Tako, iznajmljivanje stana u strogom centru grada može koštati između 10.000 i 15.000 dolara mjesečno, dok je van grada ta cijena nešto manje, od 2.500 do 7.000 dolara.

Obrok brze hrane košta više od 20 dolara, dok obrok s tri slijeda u restoranu srednje klase košta 70 dolara. Za farmerke je potrebno izdvojiti oko 150 dolara, a tene i do 200 dolara.

Na drugom mjestu najskupljih gradova svijeta je Hong Kong, a zatim slijede Cirih, Singapur, Ženeva, Šangaj, Peking, Seul, Bern i N'Djamena.