Svijet
0

Londonska konferencija o Afganistanu donosi novu strategiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Napori za stabilizaciju Afganistana dosegli su presudan trenutak u kojem vojnoj komponenti treba pridodati snažnu pomoć civilnom društvu kako bi se ta zemlja dovela u stanje trajnog mira i sigurnosti, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u ponedjeljak, tri dana prije velike konferencije o Afganistanu koja bi trebala odrediti buduće smjernice nakon osam godina rata, prenose svjetske agencije.
  • Nitko ne misli da konferencije dobivaju ratove, ali su konferencije važne za promjenu toka vojnog angažmana. Konferencija u četvrtak bit će važna kao politička protuteža vojnoj strategiji, rekao je Miliband uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu.

Na konferenciji je najavljeno sudjelovanje afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona, britanskog premijera Gordona Browna, Milibanda i visokih dužnosnika iz SAD, Rusije i drugih zemalja i organizacija.

  • Najjasnija moguća poruka i s vojne i s civilne strane je da se situacija u Afganistanu može riješiti samo politički... Vojnu i politički komponentu u Afganistanu treba puno učinkovitije povezati, kazao je Miliband, koji će predsjedati londonskom konferencijom.

U nacrtu završne izjave, koji je u ponedjeljak pronašao put do nekih medija, stoji da bi afganistanske snage trebale preuzeti kontrolu nad sigurnošću zemlje u roku od pet godina te da će u središtu konferencije biti tema unutarafganistanske "pomirbe".

Novu bi strategiju trebala značajnim sredstvima finansirati međunarodna zajednica, prije svih SAD, Velika Britanija i Japan.

  • Rješenje se ne može postići vojnim putem. Moraju se izgraditi institucije vlasti i civilna infrastruktura, a za to će trebati novca i vremena, što su dva sastojka koja se rijetko pronalaze u politici Zapada. Morat ćemo biti spremni dati više novca za civilnu komponentu, to uopće nije upitno, rekao je u Bruxellesu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.
  • Afganistan već sad prima jako veliku pomoć. Novac je važan, ali se mora trošiti učinkovito. Najbolje bi bilo da o tome brinu sami Afganistanci i da novcem raspolažu i lokalne, a ne samo nacionalne vlasti, ustvrdio je Miliband..

  • Apsolutno je nužno da novčana sredstva ne uništi korupcija, rekao je.

Taj sastanak je prilika međunarodnoj zajednici da se, u cilju stvaranja trajne sigurnosti u toj zemlji "usredotoči na područje civilne pomoći, paralelno s vojnim angažmanom, jer "povećanje broja vojnika samo po sebi neće donijeti pobjedu u tom ratu, ocijenio je.

Amerikanci su već poslali dodatnih 30 hiljada vojnika u Afganistan, svoje su snage povećali i Britanci i druge zemlje, ali se sve više raspravlja o tome kada bi se strani vojnici mogli vratiti kućama. No, ministri vanjskih poslova EU naglasili su kako Unija ne razmišlja o hitnom povlačenju.

  • Mi ne trebamo izlaznu strategiju, mi trebamo započeti tranzicijsku strategiju. Moramo ustrajati na tome da nova afganistanska vlada sarađuje s međunarodnom zajednicom u stabilizaciji zemlje, rekao je španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

  • Ne bih raspravljao o rokovima povlačenja... Svaka rasprava o izlaznoj strategiji ide na ruku talibanima, rekao je Bildt.

Rasprava o talibanima, odnosno o ponudi reintegracije onih njihovih pripadnika koji odluče položiti oružje, trebala bi biti visoko na dnevnom redu londonske konferencije.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ustvrdio je kako je reintegracija talibanskih boraca ključni čimbenik svake strategije stabiliziranja zemlje i da se moraju pronaći sredstva za pomoć onima koji odbace oružje. Po nekim informacijama, na konferenciji u Londonu bi se trebao uspostaviti fond za novčanu pomoć talibanima koji odustanu od nasilja.

  • Od presudne je važnosti društvena reintegracija talibanskih sljedbenika koji su pogrešnim putem krenuli iz gospodarskih razloga, neimaštine... Nisu svi koji se tamo bore teroristi. To je potpuno novi pristup, rekao je on.

Takvo stajalište ne dijeli u potpunosti britanski premijer Gordon Brown.

  • Talibane moramo međusobno podijeliti, rekao je Brown na konferenciji za novinare u sjedištu britanske vlade.
  • Ako istodobno možemo na našu stranu privući neke od ljudi koje su bili povezani s talibanima, a kojima je dosta nasilja, to bi imalo određenu vrijednost za mirovni proces, rekao je Brown.