Velika Britanija
0

London priprema planove za evropske imigrante

SRNA
Theresa May
Theresa May
Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema plan za eventualni priliv imigranata iz Grčke u slučaju propasti evra.

Prema njenim riječima, proučavaju se "trendovi" kako bi bilo utvrđeno da li je imigracija u porastu iz zemalja sa ugroženim ekonomijama.

Stanovnici EU u većini slučajeva mogu da rade u bilo kojoj članici zbog jedinstvenog tržišta rada. U slučaju raspada evrozone, ljudi iz inostranstva mogli bi smatrati Veliku Britaniju kao privlačnu alternativu jer ne koristi jedinstvenu valutu.

Theresa May je odgovarajući na pitanje da li se razmatraju vanredne kontrole imigracije odgovorila da je u toku izrada planova. Ona je naglasila da nema dokaza da je migracija u porastu, ali „da je teško izvršiti procijenu šta će se dešavati u narednim sedmicama ".

Analitičari navode da britanska vlada ima prostora za manevrisanje jer postoje pravila za vanredne situacije i koja dozvoljavaju uvođenje restriktivnih mjera za imigraciju.

Vijest o britanskim planovima objavljena je nakon finansijskih previranja u evrozoni nakon što je četvrta po veličini španska banka "Bankija" od vlade zatražila pomoć u iznosu od 19 milijardi eura.

Evropska tržišta ponovo su u padu zbog pada vrijednosti eura u odnosu na američki dolar.

Britanski ministar unutrašnjih poslova dodala je i da su u toku pripreme kako bi se imigrantima uskratio pristup zapošljavanju, nekretninama, uslugama pa čak i bankovnim računima.

Ona je naglasila da je cilj te akcije da Britanija postane "neprijateljsko okruženje za ilegalnu imigraciju".