Svijet
0

London "pozdravlja" sporazum između SAD-a i Rusije

FENA
William Hague
William Hague
Velika Britanija "pozdravlja" sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije o eliminaciji sirijskog arsenala hemijskog oružja, izjavio je u subotu šef britanske diplomatije William Hague, rekavši da je "hitna" primjena zadatka i da treba početi odmah.

"Razgovarao sam s tajnikom Sjedinjenih Američkih Država Johnom Kerryjem. Velika Britanija pozdravlja sporazum Sjedinjene Američke Države-Rusija o hemijskom oružju u Siriji", Izjavio je Hague na svom Twitteru.

Hitan posao oko primjene sporazuma će početi odmah, dodao je on.

Rusija, saveznik predsjednika Bašara el-Asada, i Sjedinjene Američke Države su zaključile u subotu sporazum u Ženevi koji daje Damasku jednu sedmicu da predstavi spisak svog hemijskog oružja, kako bi bilo uništeno do polovine 2014. godine i koji predviđa usvajanje rezolucije UN-a koja može dozvoliti upotrebu sile ako sirijski režim ne bude ispunjavao svoje obaveze.

Velika Britanija, saveznik Sjedinjenih Američkih Država, uvijek je branila ideju o jakom međunarodnom odgovoru protiv režima iz Damaska nakon navodnog hemijskog napada 21. augusta.

Međutim, britanski premijer David Cameron je morao odustati od učešća njegove zemlje u eventualnoj oružanoj intervenciji pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, nakon odbijanja parlamentaraca u Westminsteru.