Svijet
0

Ljajić: Filaret ostaje na listi Haškog suda

FENA
Ministar rada i socijalne politike i predsjednik srbijanskoga Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom (ICTY) Rasim Ljajić izjavio je u utorak kako taj sud neće "skinuti" vladiku mileševskog Filareta s liste osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima.

"Razgovarao sam s predstavnicima Haškog suda o tome da Filaret bude skinut s te liste. Poslije konsultacija rečeno je da to sada nije moguće, jer po njihovim saznanjima vladika Filaret pomaže i učestvuje u mreži skrivanja haških optuženika", rekao je Ljajić novinarima.

Crnogorska granična policija ponovo je u utorak onemogućila vladiku mileševskog Filareta da preko graničnog prijelaza Ranče, između Pljevalja i Prijepolja, prijeđe u Crnu Goru zato što je na listi osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima.

Ljajić je napomenuo da je dobio spisak ICTY-a s imenima 44 osobe osumnjičene za pomaganje u skrivanju haških optuženika, ali da ne može kazati o kojim se osobama radi.

"Nemamo nikakav dodatni mehanizam za mogućnost pritiska da Filaret bude skinut s liste pomagača. Učinili smo sve što je u našoj moći, ali nismo uspjeli", rekao je Ljajić i dodao da srbijanske vlasti nemaju saznanja da Filaret učestvuje u mreži skrivanja haških optuženika.

"Haški sud je došao do nekih saznanje. Ne znam na koji način i da li su ti podaci validni", rekao je Ljajić, prenosi Tanjug.

Na pitanje ima li nekih novina u primjeni Akcionog plana za saradnju s ICTY-em, Ljajić je rekao da je danas održan sastanak, kako se "redovno radi", ali da javnost o tome neće biti informirana dok posao ne bude završen.