Svijet
0

Livni o oslobađanju palestinskih zatvorenika

FENA
Foto: AFP; Tzipi Livni
Foto: AFP; Tzipi Livni
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je u srijedu, u intervjuu za francuski kanal France 24, da je oslobađanje 250 palestinskih zatvorenika, koje je 25. juna objavio izraelski premijer Ehud Olmert, "pitanje dana".

Na pitanje o datumu oslobađanja, ministrica je odgovorila "to je pitanje dana". "U nedjelju će vlada donijeti odluku i onda će to biti samo tehničko pitanje. Izrael je pravna država i to se mora uraditi u pravnom okviru", dodala je ona.

Oslobađanje 250 zatvorenika Fataha, pokreta predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa, objavio je 25. juna premijer Olmert na izraelsko-arapskom samitu kvarteta u Sharm el-Sheikhu.

"Izrael nije želio osloboditi palestinske zatvorenike, ali nakon uspostavljanja nove palestinske vlade mislimo da je dobro uputiti sljedeću poruku, postoji jasna razlika između terorističkih zatvorenika i onih koji to nisu, između nekog ko pripada Fatahu i onoga koji ne pripada tom pokretru, a sve to u cilju jačanja nove vlade", objasnila je izraelska ministrica.