Financial Times
0

"Lisabonski ugovor... možda nikad"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U izvještaju sa samita Evropske unije u Bruxellesu dnevnik Financial Times razrađuje u petak scenarij po kojem Lisabonski ugovor o reformi institucija EU-a možda nikada neće stupiti na snagu.

Na samitu se između ostaloga razgovara o uvjeravanjima koja EU treba pružiti građanima Irske kako bi oni na referendumu najesen usvojili Lisabonski ugovor koji su prošle godine odbacili.

Ircima bi trebalo garantirati da će njihova zemlja ostati vojno neutralna, da je niko iz Bruxellesa neće primorati da poveća poreze i legalizira abortus.

Međutim, kako piše Financial Times, i ako Irci najesen izglasaju Lisabonski ugovor, njegovo stupanje na snagu pokušat će spriječiti euroskeptični češki predsjednik Vaclav Klaus.

On je u Bruxellesu rekao da garancije za Irsku značajno mijenjaju tekst ugovora i da će zato novi tekst ponovo morati da bude ratificiran u češkom parlamentu.

Klaus bi, kako dalje spekulira Financial Times, mogao otežeti ratifikaciju lisabonskog dokumenta do sljedeće godine, kada će se u Britaniji održati izbori i na vlast najvjerojatnije doći konzervativci.

Oni bi, podsjeća ovaj list, odustali od stava da je dovoljna ratifikacija u parlamentu i organizirali referendum na kojem bi onda Britanci rekli NE.

Lisabonski ugovor, koji je rezultat desetogodišnjih nastojanja da se moderniziraju institucije EU-a, u tome bi slučaju bio zauvijek mrtav, zaključuje Financial Times.