Svijet
0

Libijski zvaničnik: Gadafi se krije u blizini alžirske granice

FENA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Vjeruje se da se Muamer Gadafi krije kod zapadnog grada Ghadamisa u blizini alžirske granice pod zaštitom plemena Tuarega, saopćio je libijski vojni zvaničnik.
  • Jedno pleme, Tuarezi, još ga podržava i vjeruje se da je on u području Ghadamisa na jugu, izjavio je Reutersu putem telefona u utorak navečer Hišam Buhagiar, visoki vojni zvaničnik novog libijskog rukovodstva.

Buhagiar, koordinaror potrage za Gadafijem, izjavio je kako se vjeruje da je svrgnuti libijski čelnik bio u južnom gradu Samnuu prije sedmicu dana prije nego što se preselio u Ghadamis, koji se nalazi 550 km jugozapadno od Tripolija.

Kazao je da je Gadafijev sin Saif al-Islam bio u Bani Walidu a drugi sin, Mutasem je bio u Sirtu, u rodnom gradu Gadafija.

  • Obojica razmišljaju da napuste Libiju, i možda otuputuju u Niger, kazao je Buhagiar.

Sirt, jedan od posljednjih bastiona podrške Gadafiju, okružen je snagama libijskog vladajućeg Nacionalnog prijelaznog vijeća i pod bombardovanjem je NATO-vih borbenih aviona.

Osvajanje Sirta, 450 kilometara istočno od Tripolija, primaklo bi Vijeće preuzimanju kontrole nad cijelom zemljom, cilju koji želi više od mjesec dana nakon što su njegovi borci zauzeli libijsku prijestonicu.

Buhagiar je izjavio da je većina plemena na jugu protiv Gadafija osim Tuarega koji ga još podržavaju.

  • Ima sukoba između Turega koji su odani Gadafiju i Arapa koji žive tamo (na jugu). Mi pregovaramo. Potraga za Gadafijem poprimila je drugačiji kurs, Kazao je Buhagiar, ne pojašnjavajući dodatno svoju tvrdnju.

Gadafijeva kćerka Ajša, njena braća Hanibal i Muhamed, njihova majka Safija i nekoliko ostalih članova porodice pobjeglo je u Alžir u augustu i otada žive u toj zemlji.