Svijet
0

Libija: Gadafijevi sinovi objavili dvije različite poruke

FENA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Sinovi libijskog pukovnika Muamera Gadafija objavili su u srijedu dvije različite poruke. Jedan je nudio mir, dok je drugi obećavao "rat do istrebljenja".

Protivrječne poruke su posljednji u nizu dokaza kako pali vođa gubi kontrolu nad onim što je ostalo od njegove pratnje nakon šestmjesečnog ustanka protiv njegove 42-godišnje vladavine, javio je u četvrtak Reuters.

Sedmicu dana poslije osvajanja glavnog grada, natjeravši Gadafija u bijeg i skrivanje, pobunjenici su napravili kratki prekid u namjerama da osvoje Sirt i Gadafijeva utvrđenja u pustinji. Braniocima Sirta su dali rok do subote da se predaju. Ali sukobi su se i dalje nastavili, kao i zračni napadi NATO-a.

"Razgovarali smo o pregovorima koji bi priveli kraju ovo krvoproliće", rekao je Gadafijev sin Saadi za televiziju al-Arabiya. Saadi kaže da je dobio očev blagoslov u pregovaranju sa vladajućim Nacionalnim prelaznim vijećem.

Šef vojnog vijeća Tripolija Abdul Hakim Belhadj rekao je za Reuters da je razgovarao s Saadiom preko telefona i obećao mu je časno postupanje prema njemu ako se preda.

"Želimo da zaustavimo prolivanje krvi, stoga su pregovori i predaja poželjni. U slučaju da se ovo ne desi, onda ne postoji niti jedno drugo rješenje do vojnog", rekao je Belhadj.

U znaku haosa unutar Gadafijvog klana, poznatiji sin bivšeg vođe, Saif al-Islam pokazuje otpor prema NATO-u i snagama podržanim od strane NATO-a i rekao je da će se borba nastaviti.

"Mi moramo započeti rat istrijebljenja koji će se voditi i danju i noću, sve dok naša zemlja ne bude očišćena od ovih bandi i izdajnika. Uvjeravamo ljude da smo zauzeli čvrst stav i da je zapovjednik u odličnom stanju", rekao je u izjavio za satelitsku televiziju Arrai.

Saif je također rekao da je 20.000 vojnika lojalnih pukovniku Gadafiju spremno da odbrani Sirt u slučaju napada.

Iako se mnogo govori o zatvaranju obruča oko Gaddafija i njegovih sinova, o nagovaranju lojalista da ih napuste i praćenju linija njihove komunikacije, i dalje su nepoznate lokacije ključnih osoba.